StoryEditor

Krátko zo zahraničia

29.05.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Amerického prezidenta Georgea W. Busha prijal včera vo Vatikáne pápež Ján Pavol II. Pred audienciou, ktorá trvala 20 minút, Bush povedal, že bude pozorne počúvať, čo mu chce najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi povedať. Témou rozhovoru mal byť aj škandál ohľadne pedofilných kňazov v katolíckej cirkvi v USA, kvôli čomu pápež nedávno povolal amerických kardinálov priamo do Vatikánu. Bush na margo tohto problému uviedol, že má obavy o povesť katolíckej cirkvi v USA.

Počet obyvateľov Európskej únie sa v roku 2000 zvýšil o viac ako milión, a to najmä vďaka prisťahovalcom zo zahraničia, ktorých bolo vyše 680 000. Smerovali hlavne do Talianska, Británie a Nemecka. Vyplýva to zo štatistických informácií, ktoré včera zverejnila Európska komisia.

Sedem tiel sa zatiaľ podarilo vytiahnuť záchranárskym oddielom spod zrúteného diaľničného mosta vedúceho cez rieku Arkansas v americkom štáte Oklahoma. Most sa zrútil v nedeľu po tom, čo do jeho piliera v zlom počasí narazila prázdna tlačná sústava na prevoz ropných produktov.

Poprední predstavitelia Al-Kajdy a Talibanu boli nútení opustiť východný Afganistan a v súčasnosti pripravujú v Pakistane útoky s cieľom narušiť prípravy na vymenovanie novej pakistanskej vlády, ktoré sa má uskutočniť na budúci mesiac v Kábule. Informovalo o tom včerajšie vydanie denníka New York Times.

Šéfovia štátov a vlád, ktorí sa budú zúčastňovať na júnovom summite Európskej únie v španielskej Seville, budú musieť podľa včerajších informácií médií odložiť svoj príchod do Španielska, aby sa tak vyhli dôsledkom generálneho štrajku. Ten organizujú miestne odbory presne deň pred začiatkom summitu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:03