StoryEditor

Malé veľké percento

18.12.2001, 23:00

Už na budúci rok budú môcť daňoví poplatníci -- fyzické osoby podnikatelia alebo zamestnanci -- rozhodnúť o smerovaní 1 % svojich daní. Umožňuje to novela zákona o daniach z príjmov.
Daňovníci nezaplatia nič navyše, získajú však možnosť rozhodnúť, ktorej zo zoznamu právnických osôb dajú percento z daní, ktoré by inak smerovalo do štátneho rozpočtu. Ako takmer vždy pri zavádzaní niečoho nového do praxe považuje sa prvý rok fungovania za prechodný. Rovnako je to aj v tomto prípade. Dôvodom je, že novela sa v parlamente "zdržala" o čosi dlhšie, lebo ju prezident poslancom vrátil na opätovné prerokovanie.
Prijímateľmi jedného percenta z daní môžu byť právnické osoby, ktoré budú uvedené v zozname prijímateľov k 31. decembru predchádzajúceho kalendárneho roka. Keďže ide o "novinku" a do konca tohto roka sa zoznam nepodarí zostaviť, po prvý raz ho má vypracovať Notárska komora SR do 31. januára a zverejniť do 15. februára budúceho roka. Prijímatelia doň budú každoročne zapísaní, ak vznikli najneskôr v priebehu roka, ktorý predchádza roku, v ktorom splnili ostatné zákonom stanovené podmienky. Znamená to, že už od 15. februára budú fyzické osoby môcť poskytnúť 1 % zo svojich daní napríklad nadácii, ktorá vznikla tento rok. Na budúci rok teda neplatia informácie, ktoré hovorili o akejsi poistke proti účelovému zakladaniu nadácií či občianskych združení.
Po budúcom, prechodnom roku sa budú právnické osoby do zoznamu môcť zapísať každoročne od 1. septembra do 15. decembra. A z koľkých organizácií si budú daňovníci môcť na budúci rok vyberať? "Pokiaľ to bude okolo troch tisícok organizácií, v tomto prechodnom období to bude akurát," povedal HN advokát Peter Handiak. Ak by svoje 1 % poukázali všetci daňovníci, medzi prihlásené organizácie by sa mohlo rozdeliť asi 250 až 300 mil. Sk. Ako HN informoval hovorca ministerstva financií Peter Papanek, štátny rozpočet na budúci rok na to, že sa jeho príjmová časť potenciálne môže znížiť aj o takúto sumu, pamätá. Nie je však podľa neho teraz možné kvantifikovať konkrétny dosah. Arpád Lörincz, riaditeľ 1. slovenského neziskového servisného centra pre HN uviedol, že v prvom roku očakáva asi tretinu alebo štvrtinu tejto sumy.
Podľa odborníkov až prax ukáže, či taxatívne vymedzenie organizácií, ktoré môžu byť prijímateľmi, bude potrebné rozšíriť. Rovnako to, či svoje percento nebudú v budúcnosti môcť "nasmerovať" aj právnické osoby. Tieto finančné sumy by totiž boli zaujímavejšie. Odborníci sa však zhodujú v tom, že pri nedávnom znížení daňového zaťaženia právnických osôb na to štát nebude ochotný pristúpiť.
Čas rovnako ukáže prípadné nedostatky novely. Výraznejšie nateraz nie sú známe. "Vzhľadom na to, že vývoj legislatívy neziskového práva je len v začiatkoch, problém môže vzniknúť pri posudzovaní právnických osôb v ohľade, či spĺňajú predmet činnosti daný zákonom. Registrové orgány totiž neregistrujú predmet činnosti organizácií tak, ako ich definuje tento zákon," uzavrel P. Handiak.
-----------------------
Ako na to?
Na poukázanie 1 % bude čas dva a pol mesiaca. Zoznam prijímateľov má byť zverejnený do 15. februára, možnosť poukázať 1 % trvá do 30. apríla. Osoby, ktoré budú podávať daňové priznania a zaplatia daň, pošlú do dvoch týždňov na ten istý daňový úrad vyhlásenie, v ktorom určia prijímateľa 1 % zo svojej daňovej povinnosti. Fyzická osoba zamestnanec musí požiadať svojho zamestnávateľa navyše o vydanie tlačiva, ktoré potvrdzuje zaplatenie dane. V ňom je uvedená daňová povinnosť zamestnanca a odvedený preddavok na daň. Ak má zamestnanec nedoplatok a 1 % chce poukázať, zamestnávateľ musí na tomto tlačive potvrdiť jeho vyrovnanie. Tlačivo vyjde vo Finančnom spravodajcovi. Zamestnanec pripojí rovnaké vyhlásenie ako v prípade fyzických osôb podnikateľov a adresuje obidve na daňový úrad v mieste sídla svojho zamestnávateľa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 23:31