StoryEditor

Tradične nízky záujem o štátne dlhopisy

04.06.2002, 00:00

Včera sa na slovenskom peňažnom trhu uskutočnila aukcia ročných štátnych dlhopisov (ŠD). S jednodňovými depozitmi sa začalo obchodovať na úrovni 6,55/6,70 % p. a. pri overnightoch a tomnextoch. Spotnexty, týždňové a dvojtýždňové depozity sa v úvode týždňa nachádzali na rovnakej cene 8,05/8,20 % p. a. Otváracia cena medzibankových pôžičiek s mesačnou a dvojmesačnou maturitou bola na rovnakej úrovni 8,10/8,20 % p. a. Trojmesačné a polročné fondy kótovali komerčné banky na úrovni 8,20/8,30 % p. a. Bankové úložky s deväťmesačnou a ročnou lehotou splatnosti sa nachádzali na približne rovnakej úrovni 8,30/8,50 % p. a.
V priebehu včerajšieho dňa sa obchodovalo len mierne so splatnosťami do jedného týždňa. Prevaha transakcií sa sústredila na jednodňové depozity. O ostatné splatnosti nebol veľký záujem, predovšetkým pre absenciu nerezidentov na medzibankovom trhu.
Korunovú likviditu na trhu posilnil prílev prostriedkov v objeme približne štyroch miliárd. Tieto prostriedky predstavujú neobnovenú jednodňovú sterilizáciu v Národnej banke Slovenska (NBS) z piatka. Banky tak na účtoch povinných minimálnych rezerv oproti úrovni pred víkendom držali 29,561 mld. Sk, čím plnia predpis na 100,85 %.
Včera sa konala aukcia štátnych bondov, ktorá nedopadla pre Ministerstvo financií SR úspešne. Po ročných dlhopisoch prejavili investori záujem v objeme 878 mil. Sk. Ministerstvo akceptovalo celý objem, pričom bolo ochotné akceptovať 3 mld. Sk. "Tento výsledok sa dal očakávať. Ministerstvo sa pravdepodobne sústredí na aukcie pokladničných poukážok a investori sú po piatkovom vyhlásení NBS opatrnejší," povedal Pavel Jánošík, díler Slovenskej sporiteľne. Výšku kupónu, ktorý bol stanovený na 8,30 %, maximálny výnos dosiahol. Minimálny výnos bol na úrovni 8,25 a priemerný na 8,295 %.
Dnes sa uskutoční pravidelný sterilizačný repo tender NBS. V stredu príde do sektora 33,85 mld. Sk zo splatného repo tendra. Pred repo tendrom sa uskutoční aukcia štátnych pokladničných poukážok. Banky by podľa P. Jánošíka mohli mať záujem uložiť do týchto štátnych cenných papierov prostriedky do približne 4 až 5 mld. Sk. Díler očakáva priemerný výnos na úrovni 8,29 %. Centrálna banka má podľa dílera priestor na stiahnutie 28 mld. Sk. Ďalší vývoj úrokových sadzieb najkratších prostriedkov bude závisieť od výsledkov repo tendra.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 16:23