StoryEditor

Aj detvianske technológie sú nepoužiteľné

18.04.2002, 00:00

Bratislava (hn/Juraj Vechter)
Včera pred Úradom vlády SR protestovali pracovníci PPS Detva Holding. Na to, čo s nimi a ich fabrikou bude, sa HN opýtali generálneho riaditeľa sekcie priemyslu na ministerstve hospodárstva Vojtecha Pánika.
Čo s výrobnými technológiami v slovenských zbrojovkách?
-- Koncom osemdesiatych rokov sa prestalo zbrojiť. Pre časť nášho priemyslu je to veľký problém, lebo ľudia tu stratili a strácajú prácu. Tie technológie, ktoré sa používali v minulosti v našom zbrojárskom priemysle, sú z väčšej časti dnes už nepoužiteľné. Je to výroba tankov, pancierových vozidiel, veľkokalibrovej munície v ZVS Dubnica aj vo Vihorlate Snina, značný rozsah výroby delostreleckej techniky a výroba výbušných náplní v Chemku Strážske.
Čo samosprávy krajov a obcí v regiónoch so zbrojárskym priemyslom?
-- Aj minister Ľubomír Harach včera pri rokovaní s odborármi zdôraznil, že iniciatíva na získavanie investorov musí prísť zdola. Predstavitelia VÚC sa musia rozhýbať. Volení funkcionári musia presadzovať regionálne záujmy. Naopak, štátnym úradníkom zákon o štátnej službe ukladá vykonávať funkciu rovnako, či v Humennom alebo v Malackách.
Vo vládnej správe sa uvádza, že PPS Detva Holding by aj mali výrobnú náplň, ale banky ich nechcú úverovať...
-- Naše banky vôbec nezaujíma podnikateľský zámer. Banky odmietajú úverovať špeciál ako odvetvie. Je to politika zahraničných centrál, ktoré ovládajú takmer všetky slovenské banky. Napriek tomu, že všetky zbrojné zákazky, ktoré banky financovali za posledných 5 rokov, boli ziskové a návratné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:47