StoryEditor

Krátke správy

19.04.2002, 00:00

(hn/ist)
Izraelský minister zahraničných vecí Šimon Peres včera počas návštevy Varšavy nevylúčil, že konferencia o urovnaní krízy na Blízkom východe a budúcnosti palestínskych autonómnych oblastí sa uskutoční v hlavnom meste Poľska. Varšava by podľa neho bola vhodným miestom na mierové rokovania. Ako dodal, tento návrh je ešte potrebné konzultovať. (TASR)

Deň po rezignácii kresťanského demokrata Kurta Biedenkopfa z funkcie premiéra Saska včera podľa očakávania zvolil krajinský snem (Landtag) za Biedenkopfovho nástupcu jeho najväčšieho odporcu Georga Milbradta. Kresťanskodemokratická únia (CDU) má v krajinskom sneme absolútnu väčšinu. (TASR)

Konzervatívna stredopravá vláda talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho bude mať v budúcnosti vplyv aj na programy štátnej televízie RAI. Nová správna rada RAI totiž do funkcie riaditeľov pre vysielanie a správy vymenovala celkovo šesť osôb, z ktorých štyri sú blízke talianskeho premiérovi. (TASR)

Koniec tzv. biopirátstva by mali priniesť opatrenia, na ktorých sa v stredu dohodli účastníci konferencie OSN o biologickej diverzite v holandskom Haagu. Biopirátstvo je vlastne vyžívanie divo rastúcich rastlín veľkými farmaceutickými spoločnosťami bez toho, aby sa podelili o zisk s krajinou, odkiaľ tieto rastliny pochádzajú. (TASR)

NATO a Rusko sa včera dohodli na usporiadaní spoločného summitu, ktorý by sa mal uskutočniť v máji v Ríme. Na tejto vrcholnej schôdzke by sa mala vytvoriť spoločná rada, ktorá by mala prispieť k tesnejšej spolupráci medzi týmito dvoma bývalými rivalmi. (TASR)

Americká skupina na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) vo svojej včera zverejnenej správe obvinila izraelskú armádu, že núti palestínskych civilov, aby jej asistovali pri jej operáciách, čo možno podľa tejto skupiny porovnať s praktikami podobným "vojnovým zločinom". (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:25