StoryEditor

České trhy

20.05.2002, 00:00

Najväčšiu chemicko-poľnohospodársku skupinu v Česku Agrofert Holding, ktorá patrí švajčiarskej firme Ameropa a podnikateľovi Andrejovi Babišovi, čaká v najbližších rokoch veľká premena. Holding stojí pred razantným znížením počtu dcérskych firiem. Vo vnútri Agrofertu, ktorý zahŕňa viac ako 80 spoločností, bude rad fúzií. (TASR)
Český štát definitívne stratil možnosť ovplyvňovať chod druhej najväčšej českej likérky a. s. Jan Becher -- Karlovarská Becherovka (JBKB). Zástupcovia Pernod Ricard, majoritného vlastníka JBKB, vo štvrtok na riadnom valnom zhromaždení Becherovky totiž odvolali všetkých zástupcov štátu z dozornej rady a znížili počet jej členov z 9 na 6. Štátu ostala v Becherovke jediná zlatá akcia, ktorá je vo vlastníctve Fondu národného majetku ČR. S akciou sú spojené zvláštne práva, napríklad ochranné právo pred predajom značky či jej prevedenie do iného štátu. (TASR)
Spotreba vody na obyvateľa vlani v Česku klesla o 5,7 litra na 163 litrov denne. Vo verejných vodovodoch sa pritom vyrobilo asi 754 mil. m2 vody oproti 777 mil. v roku 2000. Aj minulý rok tak pokračoval pokles výroby a spotreby pitnej vody v ČR. Podľa Českého štatistického úradu bude pokles spotreby pokračovať ešte najmenej dva roky. Hlavným dôvodom tohto trendu je rast cien. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 04:59