StoryEditor

ÚFT odsúhlasil fúziu Allianzu a Slovenskej poisťovne

10.07.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Úrad pre finančný trh (ÚFT) SR vydal 3. júla tohto roka predchádzajúci súhlas so zlúčením Slovenskej poisťovne (SP) a nemeckej poisťovne Allianz. Informoval o tom hovorca ÚFT Marek Kačmár. Po tom, ako na konci júna schválil koncentráciu oboch poisťovní aj Protimonopolný úrad (PMÚ) SR, termín ukončenia transakcie predaja SP (closing day) nemeckému Allianzu sa podľa generálneho riaditeľa sekcie finančného trhu Ministerstva financií (MF) SR Františka Palka očakáva koncom júla tohto roka.
"Presný termín closingu, ktorý by mal byť blízky následnému valnému zhromaždeniu (tu sa Allianz definitívne ujme akcionárskych práv), bude závisieť od splnenia ďalších odkladacích podmienok," doplnil Palko. Tieto podmienky však nekonkretizoval, lebo podľa zmluvy o predaji SP sú predmetom obchodného tajomstva. Odkladacie podmienky kúpnej zmluvy, ktoré už boli podľa F. Palka splnené, sú napríklad predaj majetkovej účasti Istrobanky a IRB z majetkového portfólia SP a zriadenie Výboru pre riadenie closingu, zloženého zo zástupcov MF, Fondu národného majetku (FNM) SR, SP a Allianzu.
Najväčšie úskalie stanovenia closingu doteraz predstavovalo spomínané rozhodnutie PMÚ SR, ktorým úrad schválil prevzatie SP nemeckým investorom. Keďže obe poisťovne spolu dosahujú na slovenskom trhu viac než 50-percentný podiel, rozhodnutie PMÚ obsahuje aj ďalšie podmienky koncentrácie, ktoré ako obchodné tajomstvo zatiaľ žiadna zo strán nezverejnila. Allianz môže tieto podmienky buď splniť, alebo sa proti nim odvolať. Opravný prostriedok môže podať aj proti rozhodnutiu ÚFT.
Dvaja pôvodní štátni akcionári SP -- FNM a MF -- podpísali zmluvu o predaji 66,8 % SP nemeckému Allianzu AG 1. februára tohto roka. Dohodnutá cena, uvedená v kúpnej zmluve, predstavovala 145 mil. eur (asi 6,4 mld. Sk). Prvých 30 % z dohodnutej sumy Allianz na viazaný účet v prospech štátu zaplatil už v prvý týždeň po podpise zmluvy. Zvyšnú časť by mal uhradiť v deň closingu - po predložení dokumentácie o splnení všetkých odkladacích podmienok stanovených v zmluve. Súčasťou zmluvy o predaji SP je však aj úprava kúpnej ceny (po dni closingu už sústredenej na viazanom účte), ktorá by mala závisieť od čistej hodnoty aktív poisťovne ku koncu roku 2001 v porovnaní s ultimom roku 2000. Ukončenie transakcie predaja -- tzv. closing -- spočíva v prevode kúpnej ceny za účastiny na viazaný účet štátu a v následnom prevode akcionárskych práv na investora.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:06