StoryEditor

Podniky a trhy v skratke

26.04.2002, 00:00


Firma Penta Group rokuje so Slovenskými lodenicami Komárno, a. s., Bratislava (SLKB) o prenájme majetku Slovenských lodeníc Komárno (SLK), aby mohli pokračovať vo výrobe. Penta v súčasnosti pripravuje podpis kúpno-predajných zmlúv na majetok SLK, ktorý získala v druhom kole verejného výberového konania na predaj majetku z konkurznej podstaty SLK. Firma ES zo skupiny Penta Group vtedy získala predovšetkým pozemky lodeníc. (SITA)
Slovenská pošta, š. p., Banská Bystrica má v rámci nového zákona o poštových službách možnosť tzv. franchisingu, t. j. prenájmu poštových služieb. V priebehu jedného roka uvažuje o prenájme asi 600 stratových pôšt. Definitívne o tom rozhodne po ekonomickej analýze a zhodnotení efektívnosti tohto kroku. Na Slovensku je 1 629 pôšt a na jednu pripadá približne 3 000 klientov (v EÚ je priemer 5 až 5,5 tisíca obyvateľov). (TASR)
Jedinou slovenskou firmou, ktorá sa umiestnila v rebríčku najrýchlejšie rastúcich IT firiem v Európe Fast 500, sa v tomto roku stala spoločnosť InsData z Nitry. Jej tržby počas troch rokov vzrástli priemerne o 129 %, čo jej vynieslo 458. miesto. O vyše tristo miest vyššie s rastom tržieb o 400 % sa umiestnila česká firma Sky, pod ktorú patrí aj pôvodne slovenský Slovanet. (SITA)
Skupina 15 podnikov združených vo Zväze polygrafie na Slovensku ukončila minuloročné hospodárenie so ziskom pred zdanením 229,668 mil. Sk, čo predstavuje viac ako 46-percentný podiel na hrubom zisku celého odvetvia. Podniky s viac ako 20 zamestnancami dosiahli celkové tržby za vlastné výkony a tovar vo výške 5,849 mld. Sk, z čoho 42 % tvorili tržby za export v objeme 2,459 mld. Sk. (SITA)
Ilustračná snímka TASR/Milan Kapusta
FOTKA: TLAČIAREŇ
Odevný producent Zekon, a. s., Michalovce plánuje v tomto roku dosiahnuť tržby za predaj vlastných výrobkov 703,579 mil. Sk, čo je v porovnaní s vlaňajškom nárast o 46 %. Spoločnosť preinvestuje 10 mil. Sk najmä do šijacej techniky. Za prvé tri mesiace sa výroba firmy medziročne zvýšila o 60 % na 171,477 mil. Sk a Zekon dosiahol kladný hospodársky výsledok. (SITA)
Predaj spoločnosti Electrolux Domáce spotrebiče SK, s. r. o., Bratislava sa medziročne zvýšil v prvom štvrťroku o viac ako 10 %. V tomto období predal Electrolux na Slovensku 70 tis. kusov bielej techniky a približne 22 tis. kusov vysávačov. Spoločnosť očakáva oživenie slovenského trhu a na budúci rok plánuje 10-percentný rast obratu. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:45