StoryEditor

Mnohí ešte nedocenili trh

29.01.2002, 23:00

"Sme veľmi spokojní s produktom, ktorý sme získali a ktorý počas štyroch týždňov fungoval prakticky bez problémov," hovorí Miroslav Marvan, generálny riaditeľ OTE. Mrzí ho však, že veľké fabriky, ktoré v zmysle zákona č. 458/2000 Sb. sa stali oprávnenými zákazníkmi, sa zatiaľ neprihlásili ako subjekt zúčtovania pre OTE, takže sa nemôžu zapojiť do trhu s elektrinou. Žijú akoby v područí veľkých hráčov na trhu s elektrinou -- rozvodných elektroenergetických a. s. (REAS). Neplatí to však o Mosteckej uhelnej, a. s. Je to ťažobná spoločnosť v povrchových baniach, operuje na území troch okresov v severných Čechách. Jej ročný odber je 300 GWh.
"Vybrali sme si dodávateľa elektriny na základe nášho výberového konania. Navyše sme kúpili tzv. žltú elektrinu od ČEZ, a. s., pri ponukových konaniach v októbri. Elektrinu dostávame cez distribučnú sieť Severočeskej energetiky, a. s., Děčín a máme s ňou uzavretú zmluvu o prevzatí zodpovednosti za regulačnú odchýlku. Už dnes vidíme, že cena za elektrinu sa nepatrne znížila v porovnaní s tarifami, ktoré by pre nás platili na tejto napäťovej úrovni, ak by sme boli chráneným zákazníkom," povedal Bohumír Broďák, vedúci energetiky MUS. Chránení zákazníci platia viaczložkovú sadzbu, ktorá je závislá aj od dohodnutej rezervovanej kapacity výkonu a ďalších služieb. Pri takomto klasickom tarifnom systéme prekročenie kapacity sa postihuje často aj desaťnásobkom jej platby.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:03