StoryEditor

Slovenka uspela v súťaži OECD

10.05.2002, 00:00

Začiatkom budúceho týždňa sa v Paríži uskutoční medzinárodná konferencia OECD Forum. Je príležitosťou pre biznismenov, odborárov a občiansku spoločnosť diskutovať o otázkach 21. storočia s vládnymi predstaviteľmi, ktorí sa v Paríži schádzajú na výročné ministerské stretnutie OECD. Súčasťou podujatia je súťaž esejí pre lídrov zajtrajška, ktorú sponzoruje japonská vláda. Medzi siedmimi ocenenými zo 114 účastníkov 43 krajín je aj Slovenka Martina Rosáková z Oslian v okrese Prievidza.
Čo je témou vašej práce?
-- Bola spoločná pre všetkých účastníkov, Svet v roku 2002: Ako môže medzinárodná spolupráca zlepšiť situáciu vo svete. Téma ma zaujala svojím všeobecným charakterom a otvorenosťou, čo dáva možnosť vyjadriť široký uhol myšlienok a názorov. Súťaž mi dala príležitosť publikovať názory na medzinárodnú spoluprácu. Ocenenie práce pre mňa znamená účasť na podujatí Forum 2002 v Paríži, ktoré bude nezabudnuteľným a obohacujúcim zážitkom. Vážim si, že mám možnosť stretnúť sa v viacerými váženými osobnosťami rozličných národností. Taktiež je zaujímavé zúčastniť sa na diskusiách na konferencii, ktoré ponúkajú názory ľudí z rozličných krajín s rovnakým cieľom -- zlepšiť svet k lepšiemu, čomu možno malou čiastočkou pomôže aj moja práca.
Aké je idea vaše eseje?
-- V mojej práci som sa snažila vyzdvihnúť úctu voči každému. Medzinárodná spolupráca nemá byť založená na imitácii iných krajín, ale naopak, na rešpekte a identite každého. Každý národ ma svoje špecifické zvyky a spôsob života. Je dôležité, aby sa ľudia stretávali, diskutovali. K tomu prispieva aj Forum 2002, ktoré otvára horizonty aj mladým.
Študujete vo Francúzsku. Čím sa zaoberáte?
-- Momentálne som poslucháčkou tretieho ročníka na Filozofickej fakulte (FF) Univerzity Paula Valéryho v Montpellieri. Mojím odborom je francúzska literatúra. Tento smer som si vybrala kvôli zdokonaleniu francúzskeho jazyka a spoznaniu francúzskej kultúry.
Čo mienite robiť po skončení univerzity?
-- Po absolvovaní FF by som v štúdiu chcela pokračovať. Bola by som veľmi rada, keby sa mi podarilo získať štipendium alebo inú finančnú pomoc, aby som mohla rozvinúť svoj záujem o medzinárodné vzťahy a spoluprácu. Chcela by som nadobudnúť vysokoškolské vzdelanie aj v politických vedách alebo diplomacii. Získať štipendium však nie je ľahké.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:12