StoryEditor

Rast ceny nehnuteľností v Británii

23.05.2002, 00:00

Podľa najnovších údajov sa zvýšili ceny nehnuteľností v Británii tempom, ktoré je najrýchlejšie za ostatné dva roky. Je to dané najmä nedostatkom nehnuteľností, no analytici dodávajú, že ak sa výraznejšie zvýši základná úroková sadzba a následne aj úroky z poskytnutých hypotekárnych úverov, bude sa existujúci cenový tlak mierne oslabovať.
V rámci renomovaného Kráľovského inštitútu úradných odhadcov -- RICS, počet jeho členov, ktorí deklarovali rast cien nehnuteľností prevýšil tých, ktorí zaznamenali ich pokles o 63 %, čo predstavuje najvyššie rozpätie od novembra 1999.
RICS pritom hodnotil trojmesačné obdobie do apríla 2002, v ktorom sa cenový rast pohyboval v škále od 2 do 5 %.
Ešte vyšší rast zaznamenal Hometrack, ktorý monitoruje prácu 4 000 realitných agentov v Anglicku a vo Walese. Podľa tejto inštitúcie sa cenová krivka nehnuteľností posunula od začiatku roka až o 7,7 % a iba v apríli dosiahla hodnotu 2,6 %.
Vo vyhlásení Hometracku sa zdôrazňuje, že ak Výbor pre menovú politiku Bank of England razantne zvýši základnú úrokovú sadzbu, povedzme o 2 %, mohla by "cenová bublina" cien nehnuteľností prasknúť.
Podľa informácií z britského Pozemkového registra dosiahla priemerná cena domov vo Walese a v Anglicku za prvé tri mesiace 2002 hodnotu 122-tisíc libier, čo je o 10 % viac v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka.
Druhá najväčšia hypotekárna banka vo Veľkej Británii Nationwide vo svojej včerajšej analýze konštatovala, že ceny nehnuteľností sa v apríli zvýšili o rekordných 3,4 %.
Dodajme, že momentálna "explózia" na trhu s realitami je podmienená vysokou mierou zamestnanosti a nízkymi úrokovými sadzbami, čo sa, pochopiteľne, premieta aj do veľmi lacných hypotekárnych úverov.
Nedostatok domov, najmä v juhovýchodnej časti Anglicka, prudko zvýšilo ich ceny a vyvoláva inflačné tlaky. Nadsadené ceny, osobitne v Londýne, v južnej a juhovýchodnej časti Anglicka, však v mnohých prípadoch spôsobili nepredajnosť nehnuteľností.
Počas uplynulého mesiaca najrýchlejšie rástli ceny hlavne v Yorkshire, Humberside, vo Walese a na severe Anglicka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:39