StoryEditor

Ankara pripravuje protikorupčný plán

06.02.2002, 23:00

Podmienkou na uvoľnenie nových úverových zdrojov v objeme 16,3 mld. USD, ktoré počas tohto týždňa schválil Medzinárodný menový fond (MMF), je aj prijatie akčného plánu na boj proti korupcii. Jeho návrh vypracoval turecký minister hospodárstva Kemal Dervis a momentálne ho študujú všetci členovia vládneho kabinetu, ktorí ho majú separátne schváliť a podpísať.
Plán obsahuje konkrétne časové horizonty na plnenie jeho jednotlivých bodov, pričom ich záber sa týka všetkých kľúčových problémov terajšieho verejného a politického života v Turecku, ktorý je silne ovplyvnený korupciou. Má postihnúť celý komplex negatívnych javov -- od nadmernej zamestnanosti v štátnych službách, až po neefektívnosť justičných orgánov v boji proti finančnej kriminalite.
Akčný plán tiež zvýrazňuje potrebu prísnej regulácie finančných zdrojov politikov a politických strán v ich predvolebných aktivitách, respektíve od strán a ich kandidátov vyžaduje priebežné zverejňovanie výšky fondov, ktoré dostávajú od darcov na politické účely.
Svetová banka vo svojej minuloročnej správe konštatovala, že za vládne objednávky musia firmy zaplatiť 15-percentnú províziu -- údajne ide o bežný "poplatok", ktorý si nárokujú politici na ich kampane.
Turecko dostane do konca tohto týždňa z uvedenej sumy 16,3 mld. USD iba jej časť (9,3 mld. USD) a zvyšné zdroje sa budú v rámci pohotovostného úveru uvoľňovať priebežne do konca roka 2004, čo už však bude podmienené práve realizáciou protikorupčných opatrení. Ďalšou úlohou je redukcia počtu pracovníkov v kľúčových štátnych firmách, k čomu má dôjsť počas tohto a na budúci rok prostredníctvom ich reštrukturalizácie a privatizácie. Aj týmto spôsobom sa má podľa MMF výrazne zlepšiť využitie verejných zdrojov.
Centrálna banka, ktorej pozícia je v porovnaní s minulosťou omnoho nezávislejšia, má za úlohu do konca roka 2002 znížiť infláciu približne na 35 % z terajšej úrovne 73,2 %. Podľa včerajšieho hodnotenia denníka Financial Times však možno očakávať, že boj proti korupcii sa opäť stretne v Turecku so silným odporom. Podobný akčný plán sa totiž mal realizovať už od roku 1999, nijaké hmatateľné výsledky sa však nedosiahli.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:47