StoryEditor

Sociálne poistenie nebude univerzálny systém

30.05.2002, 00:00

Národná rada Slovenskej republiky včera definitívne schválila vládny návrh zákona o sociálnom poistení. Počas hlasovania o pozmeňovacích návrhoch neprešla zásadná zmena, ktorá mala zaviesť univerzálny systém poistenia pre všetkých obyvateľov SR. Znamená to, že príslušníci silových rezortov (policajti a vojaci) budú vyňatí do osobitného systému. Prijatý bol pozmeňovací návrh, ktorý zachováva povinnosť štátu platiť poistné na dôchodkové poistenie za osoby, ktoré sa starajú o dieťa do 6 rokov veku, návrh predpokladal skrátenie tejto povinnosti na tri roky. Znižuje sa tiež poistné zamestnancom o 0,5 % na každé nezaopatrené dieťa. Na základe iného prijatého návrhu je stanovená maximálna výška vymeriavacieho základu na 32-tisíc Sk mesačne. Zákon nadobudne platnosť 1. júla 2003. Osobitný systém pre príslušníkov silových rezortov rieši zákon o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorý parlament taktiež schválil.
Poslanci schválili tiež návrh zákona o zvýšení dôchodkov za rok 2002. Podľa návrhu by sa mali zvýšiť o 5 %. Analogicky k tomuto návrhu sa schválilo zvýšenie výsluhových príspevkov a výsluhových dôchodkov zo sociálneho zabezpečenia vojakov. Schválený bol aj návrh zákona o hospodárskej mobilizácii a návrh zákona o riadení štátu v krízových situáciách mimo času vojny a vojnového stavu. Prešla tiež novela zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby, ktorý umožňuje prevádzať majetok FNM SR aj na VÚC.
Poslanci rozhodli, že nebudú pokračovať v prerokúvaní zákona o zamedzení diskriminácie na základe tzv. maďarského krajanského zákona.
Poslanci si včera vypočuli na neverejnom rokovaní Správu o plnení úloh Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva (VOS) za rok 2001. So správou vyjadril spokojnosť predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Vladimír Palko (KDH). Vyzdvihol skutočnosť, že SIS sa venuje problematike migrácie Rómov, ale aj organizovanému zločinu a má zmapovanú činnosť domácich aj zahraničných mafií, ktoré vyvíjajú činnosť na území SR. Zaujala ho tiež skutočnosť, že SIS zaregistrovala prepojenie scientologickej cirkvi na vysoké podnikateľské kruhy SR. Za vyhovujúcu označil správu aj predseda Výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Anton Hoffmann. Nespokojnosť vyjadril naopak Imrich Andrejčák (HZDS), ako povedal, opozícia navrhne, aby bol dokument vrátený na dopracovanie. Niektoré časti správy sú dostupné na internetovej stránke www.sis.gov.sk. Ako uviedol riaditeľ SIS I. Mitro, SR nie je priamo ohrozená terorizmom, môžu však cez ňu viesť tranzitné trasy. SIS sa venovala aj otázkam daňových a colných únikov a podvodov, najmä na pašovanie tovarov a fiktívne vývozy tovarov, spojené s uplatňovaním vrátenia DPH. Ako V. Mitro konštatoval, na niektorých podvodoch sa podieľali aj samotní colní pracovníci. Predmetom záujmu SIS bola aj činnosť nebankových spoločností. SIS v predstihu niekoľkých mesiacov upozornila na ich blížiaci sa bankrot a analyzovala niektoré ich pochybné investície.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:28