StoryEditor

Krátko zo zahraničia

07.05.2002, 00:00

Palestínčania nepriamo financujú teroristické akcie z peňazí Európskej únie, tvrdí spravodajca britského denníka Daily Telegraph v Jeruzaleme s odvolaním sa na obsiahly materiál izraelskej vlády, ktorý vzal so sebou izraelský premiér Ariel Šaron do Washingtonu. Z dokumentov, ktoré vraj izraelskí vojaci zabavili pri nájazdoch na palestínske územia, je údajne jasné, že teroristi, ktorí útočia na izraelské obyvateľstvo, sú nepriamo platení z peňazí Európskej únie. (TASR)


Záchranári včera objavili ďalších 222 tiel z trajektu, ktorý sa minulý týždeň v búrke potopil na juhovýchode Bangladéša. Podľa informácií miestnej súkromnej televíznej stanice sa tak počet obetí zvýšil na 278. (TASR)

Marc Ravalomanana sa včera oficiálne ujal funkcie prezidenta Madagaskaru za prítomnosti zástupcov medzinárodného spoločenstva. Na ceremoniáli v metropole Antananarivo sa zúčastnili viacerí tichí spoločníci tohto ostrovného štátu, vrátane Francúzska, EÚ a Spojených štátov. Nezastupovali ich však veľvyslanci, ale iba diplomati nižších funkcií. Tribúny i trávnik na štadióne, kde sa ceremoniál konal, úplne zaplnilo viac než 100 000 prívržencov Ravalomananu. (TASR)

India má dôkazy o tom, že Pakistan sa pokúša podnecovať náboženské nepokoje v západoindickom štáte Gudžarát. Vyhlásil to minister vnútra Lál Krišna Advání. Adváního vyjadrenie je prvým priamym obvinením tohto druhu na adresu Islamabadu. V Gudžaráte dochádza k sporadickým konfliktom medzi moslimami a hinduistami. Vo vlne odvetného zabíjania tam zahynulo už viac ako 900 ľudí. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:12