StoryEditor

Krátko zo zahraničia

18.02.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Od včera je vo Francúzsku jediným zákonným platidlom už len euro, ktoré nahradilo francúzsky frank, platný 641 rokov. Frank vstúpil do života v roku 1360 v polovici storočnej vojny medzi Francúzskom a Anglickom. Francúzske obchodné banky budú vymieňať mince (centimy) do konca júna a bankovky 3 roky. Francúzska národná banka (Banque de France) bude vymieňať franky za eurá 10 rokov. (TASR)

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) začiatkom marca vyšle delegáciu do Moskvy, aby požiadala Rusko o predĺženie škrtov vo vývoze ropy. Ako informovala agentúra Reuters, generálny tajomník OPEC Alí Rodríguez a prezident OPEC Rilwanu Lukman sa plánujú 3. a 5. marca stretnúť s ruským premiérom Michailom Kasianovom. M. Kasianov by sa mal začiatkom marca stretnúť so zástupcami ropných spoločností, aby prediskutovali vyhliadky vývozu v 2. štvrťroku. (TASR)

Kanada a Rusko sa dohodli na užšej spolupráci medzi severnými prístavmi Churchill v Hudsonovom zálive a Murmanskom v Barentsovom mori, ktoré vytvoria arktický obchodný most. Podľa najnovších údajov tento prístav ponúka nákladovo aj časovo najefektívnejšiu trasu pre plavbu medzi Severnou Amerikou a severnou Európou. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 16:48