StoryEditor

Vláda vzala na vedomie správu o bankovom dohľade

23.01.2002, 23:00
Autor:
SITASITA

Vládny kabinet vzal včera na vedomie správu z oblasti bankového dohľadu Národnej banky Slovenska (NBS) o opatreniach prijatých v súvislosti s krachom Devín banky, a. s. Jej súčasťou je aj vyvodenie osobných konzekvencií v rámci NBS a opatrenia, ktoré by mali eliminovať vznik podobných situácií na slovenskom bankovom trhu.
Podľa správy medzi príčiny pádu niektorých slovenských bánk možno zaradiť nedôsledné dodržiavanie požiadaviek tzv. "corporate governance", čo predstavuje dodržiavanie zásad spoločného riadenia a kontroly bankových činností v oblasti rozdelenia právomocí a zodpovedností vrcholného manažmentu, dozornej rady a útvaru vnútorného auditu a kontroly. Nedostatočná bola podpora bankového dohľadu pri vymáhateľnosti nápravných opatrení v existujúcej legislatíve. Existujú aj značné rozdiely medzi zákonom stanovenými požiadavkami v oblasti účtovníctva a požiadavkami Medzinárodných účtovných štandardov (IAS). Audítorské správy boli nedostatočne upravené a neplnili sa zákonné možnosti audítorov nahlasovania skutočností, ktoré môžu ohrozovať činnosť banky. Ďalšou medzerou je zdĺhavosť postupu orgánov činných v trestnom konaní.
Najdôležitejším dokumentom, ktorý prijala NBS na zvýšenie kvality a účinnosti bankového dohľadu v poslednom kvartáli minulého roka, je Plán rozvoja bankového dohľadu. Od nového roka sa zmenila organizačná štruktúra úseku bankového dohľadu vrátane personálnych zmien. Cieľom je posilnenie strategicko-koncepčnej činnosti, rozvinutie medzinárodnej spolupráce, proaktívne pôsobenie a zvýšenie účinnosti samotného výkonu bankového dohľadu, zvýšenie legislatívnej akčnosti pri príprave právnych noriem z oblasti bankovníctva, zlepšenie komunikácie zo strany bankového dohľadu s verejnosťou, s odbornými inštitúciami a medzinárodnými autoritami. Materiál obsahuje aj súhrn opatrení v legislatívnej oblasti, ktoré boli prijaté z dôvodu zlepšenia výkonu bankového dohľadu NBS.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 00:56