StoryEditor

Trhy veria, že Fed už sadzby nezníži

05.02.2002, 23:00

Oslabenie eura oproti doláru na 6-mesačné minimum malo svoje dozvuky aj na európskom trhu dlhopisov, keď výnos benchmarkového 10-ročného bundu atakoval najvyššiu úroveň za posledných šesť mesiacov. V úvode minulotýždňového obchodovania boli zverejnené údaje o decembrovom vývoji peňažnej zásoby M3. Podľa najnovších čísel dosiahol objem peňazí M3 v decembri tempo ročného rastu 8 %. Pôvodné očakávania analytikov hovorili o vyššom raste, a tak trh prijal zverejnené údaje ako náznak, že inflačné tlaky v eurozóne sú mierne. Svoj názor však investori prehodnotili po tom, čo na devízových trhoch došlo k ďalšiemu poklesu eura. Výnos 10-ročného nemeckého bundu sa vyšplhal na 4,998 %. Obchodníkov zaujímalo hlavne zasadnutie Fedu.
Podľa odhadov analytikov sa už vlna rozhodnutí vedúcich k zníženiu kľúčových úrokov vyčerpala. Analytici očakávajú, že najbližším rozhodnutím Fedu by malo byť naopak zvýšenie úrokov, ale až v 2. polroku. Presvedčenie, že Fed už sadzby nezníži, viedlo k poklesu ceny dlhopisov. Najdramatickejší pokles zaznamenali krátkodobé 2-ročné cenné papiere, ktoré končili na úrovni 99 18/32, pričom ich výnos sa vyšplhal na úroveň 3,22 %, najvyššiu úroveň od 11. septembra. Benchmarkové 10-ročné dlhopisy klesli na 99 4/32, ich výnos sa tak ustálil na 5,11%. Výnosy európskych cenných papierov sa v strede týždňa pohybovali len s miernymi výkyvmi. V úvode dňa síce zaznamenali prepad do červených čísel, situácia sa však zmenila, keď v USA zverejnili čísla o prekvapujúco živom vzostupe HDP v 4. kvartáli minulého roka. Výnos 2-ročných cenných papierov Schatz sa pohyboval na nezmenenej úrovni 3,889 %. Ani obchodovanie na americkom trhu s vládnymi obligáciami nevybočilo z tohto rámca. Aj tu zostali obchodníci presvedčení, že Fed už úroky nezníži, a tak sa preorientovali na akciový trh. Dvojročné cenné papiere klesli na 99 27/32, pričom ich výnos sa ustálil na dočasných 3,08 %. Európsky dlhopisový trh čerpal smerodajné signály z akciových trhov. A keďže obchodovanie s akciami bolo vysoko volatilné a mnohé akcie si nedokázali udržať predchádzajúce zisky, obchodníci nakoniec uprednostnili bezpečné vládne dlhopisy. Výnos 10-ročného bundu klesol na 4,896 %. Výnos 2-ročných papierov Schatz naopak zosilnel na 3,895 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 00:41