StoryEditor

Farmárom vraj bude lepšie v EÚ

26.03.2002, 23:00
Autor:
SITASITA

Podľa štúdie, ktorú publikovala Európska komisia (EK), členstvo v Európskej únii (EÚ) výrazne zlepší vyhliadky farmárov kandidátskych krajín bez toho, aby to pre rozšírenú EÚ spôsobilo väčšie trhové výkyvy. Správa EK tiež zdôrazňuje, že okamžité vyplácanie 100 % priamych platieb by v nových členských krajinách zvýšilo príjmy farmárov viac ako dvojnásobne, čo by zbrzdilo nevyhnutnú reštrukturalizáciu agrárneho sektora. Pozitívne vplyvy členstva sa pritom podľa komisie dosiahnu len vtedy, ak sa reštrukturalizácia uskutoční.
Podľa štúdie aj uplatnenie trhových opatrení EÚ, ako intervencia s nulovými priamymi platbami, by v roku 2007 mohla spôsobiť nárast príjmov farmárov v kandidátskych krajinách približne o 30 %. Nárasty by boli výrazné predovšetkým v Českej republike (o 60 %), Lotyšsku (o 59 %), Estónsku (o 55 %), v SR (o 45 %) a v Poľsku (o 35 %). Uplatnenie 100 % priamych platieb na základe súčasných referenčných období by tento vplyv strojnásobilo, kým prijatie negociačných pozícií kandidátskych krajín by pozitívny vplyv na príjmy zvýšili až štvornásobne.
"Je jednoznačné, že s našimi návrhmi priamych platieb 25, 30 až 35 % v rokoch 2004 až 2006 bude situácia pre farmárov všetkých kandidátskych krajín priaznivejšia, ako zostať mimo únie," uviedol komisár EK pre poľnohospodárstvo Franz Fischler. Reštrukturalizácia sektora by bola podľa EK tiež oveľa náročnejšia mimo EÚ, bez prístupu k cieleným programom rozvoja vidieka a programom štrukturálnych fondov.
Štúdia predpokladá, že po rozšírení EÚ sa zvýši produkcia obilnín aj bez priamych platieb kandidátskym krajinám. Pšenica z EÚ bude konkurencieschopná na svetových trhoch. Nadbytky kukurice z nových kandidátskych by mohla celkom pohltiť "pätnástka" krajín EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 06:25