StoryEditor

Jednotné informovanie o dotáciách

11.04.2002, 00:00

Bratislava (hn/Richard Sťahel)
Vláda včera schválila návrh novely devízového zákona č. 202/1995 Z. z., ktorý úplne liberalizuje pohyb kapitálu. Výnimku tvorí iba možnosť nadobúdania poľnohospodárskej a lesnej pôdy občanmi členských krajín EÚ, ktorí toto právo získajú sedem rokov po vstupe SR do EÚ, pretože Slovensko si v tejto oblasti od únie vymohlo prechodné obdobie. Občania EÚ však budú mať právo získať poľnohospodárske alebo lesné pozemky, ak majú v SR prechodný pobyt a minimálne tri roky sa dokázateľne zaoberajú poľnohospodárskou činnosťou. Návrh s účinnosťou k 1. januára 2003 uvoľňuje operácie s finančnými derivátmi, ruší možnosť zavedenia limitu vývozu alebo dovozu slovenskej alebo cudzej meny v hotovosti. Od 1. januára 2004 by občania SR mali mať právo otvárať si a viesť účty v zahraničí. Návrh tiež odstraňuje doterajšie obmedzenia občanov SR pri investovaní nadobúdaní nehnuteľností v zahraničí.
Schválená bola aj novela zákona č. 194/1990 Zb. o lotériách a iných podobných hrách v znení neskorších predpisov. Jej prijatím SR splní jeden zo záväzkov, ktoré vznikli vstupom do OECD. Norma má umožniť výkon povolaní, odborných činností a majetkovej účasti zahraničných osôb pri prevádzkovaní lotérií a iných podobných hier na území SR.
Vláda tiež schválila nový model aktívneho poskytovania informácií o procese prideľovania dotácií. Podpredseda vlády SR pre ekonomiku Ivan Mikloš uviedol, že sa tak zavádzajú presné pravidlá pre zverejňovanie celého procesu prideľovania dotácií, čo považuje za kľúčový predpoklad zefektívnenia systému poskytovania dotácií. Ministerstvá budú musieť ešte v priebehu tohto roku zverejňovať informácie o poskytnutých dotáciách v jednotnej štruktúre. Informácie budú štvrťročne aktualizované a musia byť prístupné na internetovej stránke každej inštitúcie, ktorá poskytuje dotácie. Od budúceho roka by mala byť táto otázka súčasťou zákona o štátnom rozpočte. Nariadenie EÚ č. 2887/2000 o uvoľnenom prístupe k miestnym vedeniam do slovenského právneho poriadku implementuje vládou schválená novela zákona č. 195/2000 Z. z. o telekomunikáciách. Novela umožní subjektom vstupujúcim na trh konkurovať prevádzkovateľom vysokorýchlostných služieb dátového prenosu určených na nepretržitý prístup k internetu a na prácu s multimediálnymi aplikáciami založenými na technológii digitálnej účastníckej prípojky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:06