StoryEditor

Je Fevernova príliš ľahká?

31.05.2002, 00:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Názory na kvalitu oficiálnej lopty nadchádzajúceho svetového šampionátu vo futbale Fevernovy sa rôznia. Najnovší výrobok z dielne svetoznámeho nemeckého koncernu Adidas podrobili niektorí hráči tvrdej kritike, podľa iných je zasa ideálnym prostriedkom na strieľanie gólov. Kritizujú ju najmä Brazílčania. "Je veľká a príliš ľahká," posťažoval si útočník Edilson. Podľa iného hviezdneho útočníka Rivalda lopta lieta priďaleko. Veľkými kritikmi novej lopty sú aj Turci. Tréner Senol Günes zašiel zrejme najďalej, keď povedal, že sa ňou nedá streliť gól. Kanonier Hakan Sükür poznamenal, že ľahko mení smer a je zle ovládateľná. Najobletovanejší hráč Anglicka David Beckham si však práve tento typ lopty nevie vynachváliť: "Je to najprecíznejšie vyrobená lopta, s akou som doteraz hrával. Doslova hviezda na loptovom nebi!" Zo Severnej Afriky už pred časom dorazilo do Japonska 620 lôpt značky Fevernova, až do začiatku MS však boli ukryté na neznámom, dobre stráženom mieste. "Lopta je v poriadku. Teraz je na nás, hráčoch, aby sme ukázali, či sme aj my dobrí pre ňu," nechal sa počuť Argentínčan Pablo Aimar.
Taliansky reprezentačný brankár Gianluigi Buffon označil oficiálnu loptu majstrovstiev za bláznivú. "Je ako tie bláznivé skákajúce lopty, s ktorými sa hrajú deti. Človek si na ňu musí zvykať desať až pätnásť dní. Veľmi zvláštne sa odráža," povedal kapitán. "Čudná lopta, akoby sa vám lepila na nohu. Dôležitá bude aj kvalita trávy. Bude musieť byť perfektne upravená a nesmie byť suchá," povedal kapitán Talianska Paolo Maldini.
Faktom je, že Fevernova má dynamický, až revolučný dizajn. Na jej povrchu je vyobrazený zlatočervený nindžovský šuriken, hviezdicovitá zbraň, symbolizujúca energiu dvoch usporiadateľských krajín. Červená farba navyše predstavuje povzbudzujúcu silu ohňa. "Lopta údajne pri niektorých kopoch letí o desatinu rýchlejšie ako ostatné. Tento rozdiel zrejme pocítia brankári," podotkol írsky kormidelník Mick McCarthy. Brankár nemeckej reprezentácie Oliver Kahn tiež pridal svoj názor: "Lopta sa pri lete vzduchom menej chveje, očiam však prekáža jej pomerne veľká farebnosť."
Fevernova musela absolvovať vyše 4 800 testov v rôznych krajinách, kým sa nezačala vlani v decembri sériovo predávať. Teraz je na najlepších kanonieroch sveta, aby ňou začali počas šampionátu aj sériovo napínať siete súperov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/copernicus-2001, menuAlias = copernicus-2001, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
18. apríl 2024 20:03