StoryEditor

Krátko zo zahraničia

27.06.2002, 00:00

Dva dni po tragickom vlakovom nešťastí v Tanzánii stratili záchranári akúkoľvek nádej, že sa im z trosiek vlaku podarí vytiahnuť živých cestujúcich. Doteraz sa podarilo z havarovaného vlaku v oblasti mesta Dodoma vytiahnuť 173 mŕtvych tiel. (TASR)

Japonský súd vyriekol včera rozsudok smrti nad popredným členom japonskej sekty Óm Šinrikjó za jeho účasť na sérii vrážd vrátane útoku smrtiacim nervovým plynom sarín v tokijskom metre pred siedmimi rokmi. Tomomicua Niimiho uznal tokijský okresný súd za vinného v 11 prípadoch, z toho v prípade siedmich vrážd a dvoch pokusov o vraždu v období medzi februárom 1989 a aprílom 1995. (TASR)

Do druhého dňa vstúpil včera 48-hodinový varovný štrajk zamestnancov rakúskej štátnej autobusovej spoločnosti Postbus. Druhá akcia tohto druhu za menej ako 30 dní je protestom proti plánom na čiastočnú privatizáciu spoločnosti zabezpečujúcej prímestské spojenia. (TASR)

Dovedna 74 ilegálnych emigrantov sa podarilo zadržať v utorok rakúskym orgánom v spolkovej krajine Dolné Rakúsko. Prisťahovalci pochádzali z ôsmich krajín a prekročili ilegálnym spôsobom zelenú slovensko-rakúsku a česko-rakúsku hranicu. (TASR)

Organizácia Spojených národov varuje pred následkami šírenia aids v Afrike. V správe programu UNAids o nákaze vírusom HIV a ochorení na aids sa uvádza, že táto pliaga ľudstva postihuje každú spoločenskú vrstvu africkej spoločnosti, od učiteľov, cez manažérov, až po vojakov. (TASR)

Somálskeho štátneho ministra turistiky Ahmeda Mohameda Núra Alijova uniesli včera v hlavnom meste Mogadišo neznámi ozbrojenci. Páchatelia požadujú za oslobodenie ministra výkupné vo výške 10 000 dolárov. (TASR)

Brandenburský krajinský premiér Manfred Stolpe odstúpil včera po 12 rokoch vládnutia z funkcie. Pred poslancami Krajinského snemu v Postupime uviedol, že je čas na zmenu vo vedení krajiny. Stolpe sa chce v najbližšej budúcnosti zúčastniť na predvolebnej kampani pre spolkového kancelára Gerharda Schrödera. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:59