StoryEditor

M. Jusko odvolal šéfa bankového dohľadu

03.02.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Vzhľadom na nedostatky pri výkone dohľadu nad bankovým sektorom prišiel v piatok o svoju funkciu vrchný riaditeľ Úseku bankového dohľadu Národnej banky Slovenska (NBS) Tibor Kašiak.
Ako TASR informoval vedúci tlačového oddelenia NBS Ivan Paška, nespokojnosť s výsledkami práce vrchného riaditeľa vyjadril guvernér NBS Marián Jusko jeho odvolaním z postu k 31. januáru 2002. Výkonom funkcie šéfa bankového dohľadu NBS poveril od 1. februára Milana Horvátha, známeho z pôsobenia v Slovenskej poisťovni, ale predovšetkým vo funkcii predsedu Prezídia Fondu ochrany vkladov (FOV). Zmeny na poste šéfa bankového dohľadu urobil guvernér "s cieľom zvýšiť účinnosť výkonu bankového dohľadu, legislatívnu akčnosť a zlepšiť komunikáciu bankového dohľadu s medzinárodnými inštitúciami a so širšou verejnosťou". Rozhodnutie odvolať T. Kašiaka dáva guvernér do priamej súvislosti s uplynulým vývojom v bankovom sektore, s vyššími nárokmi na prácu bankového dohľadu a s úlohami, ktoré sú formulované v Pláne rozvoja bankového dohľadu.
Rozhodnutie guvernéra nadväzuje na nedávne rokovanie vlády, ktorá vzala na vedomie správu z oblasti bankového dohľadu NBS o opatreniach, prijatých v súvislosti s krachom Devín banky. Táto správa obsahuje aj opatrenia, zamerané na elimináciu vzniku podobných situácií na slovenskom bankovom trhu vrátane vyvodenia personálnych dôsledkov. V súvislosti s nedostatkami pri výkone bankového dohľadu už boli podľa M. Juska odvolaní dvaja riaditelia, ďalší štyria vedúci oddelení boli zbavení funkcií a nahradili ich noví ľudia. Okrem personálnych dôsledkov guvernér v rámci riešenia problémov bankového dohľadu prisľúbil prijatie viacerých legislatívnych noriem, posilňujúcich a rozširujúcich úlohy bankového dohľadu a dotýkajúcich sa FOV.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:02