StoryEditor

Občania pri pobočkách, ale bez vkladov

25.02.2002, 23:00

Predstavitelia AGW, s. r. o., a Bonifikačného Drukosu Výnos (BDV), s. r. o., po troch týždňoch napodobnili svojich kolegov z BMG, s. r. o., a Horizontu, a. s., keď včera prestali prijímať a vyplácať vklady a výnosy. Vklady prestala vyplácať aj spoločnosť SaS Slovensko, s. r. o. Pred pobočkami nebankových subjektov sa po celom Slovensko začali zhromažďovať nespokojní vkladatelia. Šéf Drukosu, a. s., František Mojžiš, podobne ako konateľ AGW Matúš Grega tvrdia, že ľudia o peniaze neprídu. Namiesto nich údajne dostanú akcie, ktoré sú v oboch firmách kryté väčším majetkom v porovnaní s objemom vkladov vyzbieraným od občanov. Mojžiš hovorí, že za peniazmi od vkladateľov zhruba vo výške 3,7 mld. Sk stojí viac ako 13- miliardový majetok Drukosu, a. s. V prípade AGW je oproti vyzbieraným peniazom v hodnote asi 2,3 mld. Sk základné imanie 2,8 mld. Sk.
Analytici sú voči týmto vyhláseniam skeptickí. Netvrdia síce, že občania o svoje peniaze prídu, ale "z doterajších skúseností možno povedať, že veriteľom sa v podobných prípadoch vrátilo len veľmi málo z toho, čo vložili", tvrdí Roman Scherhaufer zo spoločnosti Across Investment Services, o. c. p. Podľa hlavného analytika Istrobanky Mareka Senkoviča sú investície nebankových nelicencovaných subjektov málo likvidné a v mnohých prípadoch aj právne spochybniteľné.
Zhromažďovanie vkladov nelicencované nebankové subjekty označujú ako vedľajšiu činnosť, pričom na výnosy z vkladov sa zarába prevádzkovaním záložní, stávkových kancelárií a lízingových spoločností... Podľa Scherhaufera však začalo v nebankových subjektoch dominovať podnikanie v oblasti zhromažďovania peňazí s cieľom ich zhodnocovania. Scherhaufer sa tiež domnieva, že vklady do nebankových nelicencovaných subjektov nie sú investíciami, ale účasťou na podnikaní inej osoby. V tom vidí základný rozdiel medzi klasickým zhromažďovaním peňazí bankami a týmito subjektmi.
(Viac v rubrike Burzové noviny)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:09