StoryEditor

Pre tmavú oblohu

24.04.2002, 00:00

Bratislava (hn/Juraj Vechter)
Priaznivci verejných hvezdární, ako aj astronómovia profesionáli, presadili v ČR do zákona o ochrane ovzdušia definíciu svetelného znečistenia. Ide o rôzne svetelné zdroje vrátane verejného osvetlenia, ktoré v noci zhoršujú pozorovanie oblohy. Obce tak získajú právomoc obmedzovať svetelné zdroje mieriace nad obzor. Pripravuje sa vykonávací predpis, ktorý stanoví miesta, kde sa nesmie vyskytovať svetelné znečistenie. Rozsiahly zákon o ochrane ovzdušia, ktorý okrem iného obmedzuje spaľovanie mnohých látok, začína platiť od 1. júna. Brniansky magistrát už vyšiel astronómom v ústrety, lebo rekonštruoval niektoré svetelné zdroje. Česká iniciatíva nadväzuje na ciele medzinárodnej asociácie pre tmavú oblohu -- International Dark-Sky Association.
"ČR sa stala prvou krajinou na svete, kde vstúpil do platnosti zákon obmedzujúci svetelné znečistenie nočnej oblohy," konštatuje pre HN Jozef Žižňovský z pracoviska Astronomického ústavu SAV na Skalnatom Plese. V slovenskej legislatíve podobný zákon nie je. Astronomický ústav SAV v Tatranskej Lomnici má vyhlásené lokálne ochranné pásmo -- podobne ako niektoré veľké observatóriá v USA. Presadiť podobný zákon v SR bude možné len koordinovaním úsilia ľudových hvezdární s profesionálnymi pracoviskami SAV a univerzít, dodal J. Žižňovský.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:53