StoryEditor

Radikálne zmeny vo VSŽ

23.04.2002, 00:00

Košice (hn/Marián Hutňan)
Zmeny v stanovách spoločnosti, v dozornej rade (DR), zníženie základného imania (ZI) spoločnosti, výročnú správu, riadnu účtovnú uzávierku a návrh na rozdelenie zisku za rok 2001 schválili včera akcionári VSŽ, a. s., na mimoriadnom valnom zhromaždení (MVZ) v Košiciach. Inicioval ho Reštitučný investičný fond, a. s., a Prvá penzijná, správcovská spoločnosť. Zišli sa akcionári vlastniaci 83,569 % podielu na ZI spoločnosti.
Novými členmi DR -- najvyššieho kontrolného orgánu firmy -- sa na návrh Poštovej banky stali Jaroslav Haščák, člen predstavenstva a projekt-manažér Penta Group, a. s., Ivan Jakabovič, podpredseda Predstavenstva J & T Finance Group, a. s., Mario Hoffmann, predseda Predstavenstva Istrokapitál, a. s., a Karlos E. Abel, konateľ a viceprezident U.S. Steel Košice, s. r. o., (USSKE) pre financovanie. Zástupca USSAC, Inc., navrhol do rady Davida A. Luptaka, konateľa a generálneho právneho zástupcu USSKE a Vladimila Podstránskeho, štátneho tajomníka Ministerstva financií SR, ktorí nahradili v DR VSŽ odvolaného primátora Košíc Zdenka Trebuľu a poradkyňu predsedu vlády SR pre podnikateľský sektor Evu Michalovú i predsedu Predstavenstva Transtelu, a. s., Juraja Czucza, ktorý už skôr odstúpil. Akcionári opätovným zvolením potvrdili v DR Johna H. Goodisha, konateľa a prezidenta USSKE i Annu Bubníkovú, členku Výkonného výboru FNM SR a do včera aj predsedníčku DR VSŽ, a. s., ktorých do DR navrhol USSAC. Zasadnutie členov novokonštituovanej DR je na programe v najbližších dňoch.
Zmeny v stanovách
Zmenami v stanovách VSŽ akcionári ešte výraznejšie posilnili právomoci DR, najmä voči predstavenstvu -- kvôli efektívnejšej kontrole predstavenstva. Zvýšili počet jej členov z päť na osem, pričom rada je uznášaniaschopná pri počte minimálne šiestich jej členov a na prijatie návrhu je potrebný súhlas aspoň šiestich členov rady. To znamená, že zástupcovia USSKE alebo štátu v rade budú na schválenie akéhokoľvek svojho návrhu potrebovať podporu minimálne jedného z predstaviteľov Penty, J & T alebo Istrokapitálu. Ďalšie zmeny v stanovách VSŽ, ktoré tiež iniciovali navrhovatelia zvolania MVZ, sa týkali úprav predmetu podnikania a ich zladenia s novelou Obchodného zákonníka.
Akcionári VSŽ ďalej podporili návrh predstavenstva spoločnosti na zníženie ZI o vyše 10,807 mld. Sk (z pôvodných 16 449 263 Sk na aktuálnych 5 642 097 Sk), a to znížením menovitej hodnoty akcií spoločnosti z 1 000 Sk na 343 Sk, teda o 657 Sk na jednu akciu. Zdroje zo zníženia ZI použijú VSŽ na krytie vykazovaných strát z minulých rokov, čo je podľa novely Obchodného zákonníka podmienkou na vyplácanie dividend akcionárom spoločnosti v budúcich rokoch. Akcionári teda včera nemohli rozhodnúť o rozdelení zisku formou výplaty dividend. Je však predpoklad, že o tom rozhodnú na niektorom z najbližších valných zhromaždení. Okrem povinnej tvorby rezervného fondu vo výške 10 % z čistého zisku 766,971 mil. Sk za rok 2001 preto ponechali zvyšok minuloročného zisku na ďalšie rozdelenie v neskoršom období. Akcionárom tak zostalo k dispozícii 2,078 mld. Sk.
Otázniky nad dividendami
Noví členovia DR a predstavitelia Penty, J & T a Istrokapitálu počas tlačovej besedy prezentovali zhodný názor o záujme presadiť do Predstavenstva VSŽ, a. s., svojich reprezentantov, aby "sme mohli aktívne zaujať riadenie spoločnosti a kontrolu nad ňou". Penta podľa J. Haščáka zatiaľ neuvažovala o podpore zámeru zvolať ďalšie valné zhromaždenie akcionárov VSŽ s cieľom rozdeliť zisk vo forme dividend. I. Jakabovič povedal, že aj J & T chce najprv "dôkladne zanalyzovať spoločnosť a až na základov záverov rozhodnúť, do akej miery by malo byť pre akcionárov prospešné vyplatiť dividendy". Dodal, že zámerom J & T je "zanalyzovať všetky zmluvné vzťahy vo VSŽ, ktoré sú predmetom súdnych sporov alebo prebiehajúcich kontraktov, obmedziť všetky úniky finančných tokov zo spoločnosti, stabilizovať ju a zvýšiť hodnotu akcií pre všetkých akcionárov." Jakabovič však vzápätí povedal, že nemá indície o tunelovaní VSŽ. Podľa neho VSŽ vedú dlhodobo množstvo súdnych sporov, čo vytvára riziko ohrozenia kapitálu firmy a zníženia hodnoty akcií VSŽ. Noví členovia DR vyslovili súhlas so stratégiou VSŽ na najbližšie roky, ktorú včera prezentovalo vedenie VSŽ, teda so zámerom maximálneho zhodnocovania majetku akcionárov.
Personálie zatiaľ obchádzajú
Ku konkrétnym predstavám predstavenstva o vytvorení dvoch spoločností, ktoré by zastrešovali spoločnosti zhodnocujúce hutnícke výrobky (VSŽ Inžiniering) a zabezpečujúce servisnú činnosť pre USSKE (Steel Servis), sa však odmietli vyjadriť. "Až po hĺbkovom audite, respektíve due diligence," povedal Haščák. Penta, J & T aj Istrokapitál si chcú ponechať akcie VSŽ, a. s., vo svojom portfóliu počas najbližších troch až piatich rokov, pričom chcú svoju kapitálovú pozíciu vo VSŽ ešte zvýrazniť. J & T podľa Jakaboviča nevylučuje pri zvýšení ceny akcií VSŽ aj ich predaj. Haščák, Jakabovič a Hoffmann sa včera vyhýbali odpovediam na otázky týkajúce sa predpokladaných zmien v Predstavenstve VSŽ i prípadného odvolania Antona Bidovského z pozície predsedu tohto orgánu a prezidenta firmy. Pripomenuli potrebný súhlas šiestich členov DR na presadenie akéhokoľvek návrhu. Podľa informácií HN však A. Bidovský nemá dôveru USSKE, ktorý má v DR VSŽ troch zástupcov. Najväčší obchodný partner VSŽ a najväčší akcionár VSŽ nie je totiž spokojný so súčasným výkonným manažmentom VSŽ, a preto možno očakávať zmeny aj v Predstavenstve VSŽ, a. s. "Máme záujem navrhnúť do predstavenstva profesionálnych zástupcov," povedal Haščák. "Počkám si na prvé zasadnutie dozornej rady," reagoval Bidovský na otázku, či neuvažuje o abdikácii z funkcií.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:12