StoryEditor

Obchodní radcovia majú zlepšiť prácu

17.02.2004, 23:00
Slovensko má dnes vo svete 49 obchodných radcov, ktorí majú pomáhať získavať nové investície a zvyšovať slovenský export. Minister hospodárstva plánuje ich počet zvýšiť na 58. Každý radca má pritom podľa Ruska riešiť tri až osem projektov.
Slovensko má dnes vo svete 49 obchodných radcov, ktorí majú pomáhať získavať nové investície a zvyšovať slovenský export. Minister hospodárstva plánuje ich počet zvýšiť na 58. Každý radca má pritom podľa Ruska riešiť tri až osem projektov. Do konca marca - po ukončení bežného trojročného pôsobenia - vymení ministerstvo viac ako dvadsať obchodných zástupcov. V niektorých prípadoch sa však Rusko vzhľadom na dobré výsledky rozhodol ich pôsobenie predĺžiť.

Radca ako archivár
Zástupcovia naďalej zostávajú zamestnancami ministerstva hospodárstva, no koordinácia, operatívne riadenie, kontrola a hodnotenie týchto pracovníkov prechádzajú na agentúru SARIO. Rusko očakáva, že pod vedením agentúry budú pracovať efektívnejšie. Podnikateľom by mali poskytovať kontakty a aktuálne informácie o trhoch raz do týždňa, a nie ako doteraz v mesačných hláseniach, ktoré majú často už iba archívnu hodnotu. Pokyny budú dostávať z komunikačného centra od skupiny teritorialistov v divízii exportu agentúry SARIO.

Niektoré zastúpenia zrušia
Ako HN informoval nový riaditeľ divízie exportu agentúry SARIO Ladislav Straka, po zhodnotení potenciálu trhov a obchodu s jednotlivými krajinami rozhodlo ministerstvo hospodárstva zrušiť obchodné zastúpenia v Argentíne, Južnej Afrike, Indonézii a Thajsku. V Austrálii zruší zastúpenie v Canberre a otvorí nové v Sydney, podobne v Taliansku zruší zastúpenie v Padove, ktoré nahradí Miláno alebo Turín. Nové zastúpenia však pribudnú v Astane (Kazachstan), Šanghaji (Čína), Dubline (Írsko), Luande (Angola) a Skopje (Macedónsko). O jedného pracovníka posilní ministerstvo zastúpenia v Prahe, vo Varšave a v Paríži.

Bezpečnostné previerky
Výmena a doplňovanie pracovníkov na zastúpeniach (nie všetky sú aj teraz obsadené) budú prebiehať v dvoch etapách, do 31. marca a do 30. júna. Podľa Straku prešli kandidáti výberovým konaním, preukázali jazykové zdatnosti, vzťah k vybranému teritóriu a predstavu o svojej činnosti. Väčšinu navrhli z pracovníkov ministerstva riaditelia odborov. Kandidáti z externého prostredia musia najskôr absolvovať prácu na ministerstve. Vyslanie do vybraných teritórií však ešte závisí od výsledkov previerok Národného bezpečnostného úradu.
Priemerné náklady na jedného radcu - mzda, odvody, režijné náklady spojené s jeho činnosťou, niekde aj prenájmy - dosahujú zhruba 3,5 milióna korún ročne. Rozšírenie kompetencií vládnej agentúry na lákanie zahraničných investícií SARIO si podľa jej riaditeľa Jána Bajánka vyžiada zvýšenie počtu zamestnancov. Do konca roka ju mieni rozšíriť z 58 na 98 zamestnancov.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:23