StoryEditor

Vláda jednomyseľná pri vstupe do NATO

27.03.2003, 23:00
Vláda SR včera jednomyseľne schválila dokumenty potvrdzujúce vstup Slovenska do Severoatlantickej únie. Informoval o tom predseda vlády Mikuláš Dzurinda, pričom vyslovil nádej, že podobne rýchlo a hladko prebehne ratifikačný proces v NR SR.Výška príspevku SR do pokladnice NATO bude podľa ministra zahraničných vecí SR Eduarda Kukana v roku 2004 asi 140 mil. Sk, v roku 2005 by to malo byť 180 miliónov.

Táto suma predstavuje 0,456 % z rozpočtu NATO. V tejto súvislosti M. Dzurinda zdôraznil, že prínosy z členstva budú nepomerne vyššie. Predovšetkým sa dosiahne "maximálne zvýšenie bezpečnosti, lacnejšia obrana a priame väzby na zahraničné investície", konštatoval a dodal, že pred vstupom do NATO čaká SR ešte veľa práce. Predovšetkým ide o dokončenie transformácie armády smerom k jej úplnej profesionalizácii, ale aj očistu spravodajských služieb tak, aby krajina bola dôveryhodná v oblasti utajovaných skutočností. Zároveň sa musia uskutočniť aj reformy v ekonomike, ale i v spoločnosti.
Predpokladá sa, že plnoprávnym členom NATO sa Slovensko a ďalších šesť kandidátskych štátov stanú koncom apríla alebo začiatkom mája 2004. Ako informoval E. Kukan, Slovensko odovzdalo aliancii harmonogram plnenia záväzkov, ktoré prijalo. Tento časový plán budú podľa neho členské štáty pozorne sledovať. Všetci partneri však vyjadrili záujem o čo najrýchlejší proces ratifikácie vo svojich parlamentoch. Zahraničný výbor amerického Senátu sa touto otázkou začne zaoberať už dnes.
Ratifikácia v NR SR
Predseda parlamentu Pavol Hrušovský je pripravený zaradiť ratifikáciu pristúpenia k NATO na najbližšiu schôdzu, začínajúcu sa 9. apríla, ak takýto postup odobria ústavní právnici. Oznámil to po stretnutí s M. Dzurindom, ktorý mu odovzdal prístupové dokumenty. Keďže členstvo v aliancii podporuje šesť zo siedmich parlamentných strán, očakáva pokojnú a racionálnu diskusiu. Predseda parlamentu i predseda vlády nemajú pochybnosti, že slovenský parlament môže ratifikovať pristúpenie k aliancii ešte predtým, ako tak urobia členské štáty. Dzurinda však súhlasí s rozhodnutím Hrušovského poradiť sa so skupinou ústavných právnikov. Obaja považujú vstup do NATO za natoľko dôležitý, že si chcú byť istí tým, že ratifikáciu nebude môcť nikto napadnúť.
Vláda by mala byť aktívnejšia
Rapídny pokles verejnej podpory vstupu do NATO sa podľa podpredsedu ANO Imricha Béreša v čase irackej krízy dal očakávať. Podľa neho však medzi Severoatlantickou alianciou a vojnou neexistuje priamy súvis.
Pokles podpory je podľa predsedu Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Roberta Kaliňáka (Smer) výsledkom arogantnej politiky vlády, napríklad v prístupe k irackej kríze.
"Tento názor verejnej mienky je ovplyvnený vojnou v Iraku. Som presvedčený, že keď sa konflikt v Perzskom zálive urovná, zmení sa aj názor verejnosti na náš vstup do aliancie," uviedol Árpád Duka-Zólyomi (SMK).
Podľa poslankyne HZDS Ireny Belohorskej by to malo predovšetkým konečne zmobilizovať vládu, aby vysvetlila rozdiel medzi vstupom do NATO a národno-štátnymi záujmami SR.
Výsledky prieskumu OMV SRo považuje podpredsedníčka KSS Dagmar Bollová za logický dôsledok aktuálneho diania vo svete.
Podpora vstupu SR do Severoatlantickej aliancie marec 2003 - 2 227 respondentov február 2003 - 1 056 respondentov
podporuje 34,3 38,7
nepodporuje 52,2 53,6
nevie 13,5 7,7
údaje v percentách
Zdroj: OMV SRo

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 13:05