StoryEditor

Príjem dôchodcu sa nebude sledovať

23.04.2004, 00:00
Autor:
SITASITA

Poberatelia opatrovateľského príspevku aj dôchodku budú mať šancu na zvýšenie svojho príjmu. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s poslancami parlamentného výboru pre sociálne veci a bývanie pripravilo novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi. Tá ruší súčasný stav, keď sa opatrovateľom znižuje dôchodok, ktorý presahuje 1,2-násobok životného minima. Ako na štvrtkovej tlačovej besede uviedol minister Ľudovít Kaník, už sa nebude sledovať príjem dôchodcu.
Návrh novely tiež zvyšuje príspevok na opotrebovanie šatstva, bielizne obuvi a ubytovacieho zariadenia z 300 na 500 Sk. Matke na materskej dovolenke, ktorá má nárok na dávky v hmotnej núdzi, sa bude ochranný príspevok vo výške 1 500 Sk poskytovať do 31. týždňa materskej. Matkám, ktoré poberajú rodičovský príspevok a zároveň akoukoľvek formou študujú, sa pri posudzovaní na účely hmotnej núdze pripočíta aj nárok na aktivačný príspevok. Tým sa zvýši celkový nárok a možnosť poskytnutia vyššej sociálnej pomoci.
Do príjmu na výpočet dávky v hmotnej núdzi sa už nebude započítavať celý materský príspevok, ale len jeho tri štvrtiny. Taká istá úprava bude aj v prípade invalidného dôchodku. Starostlivosť o ťažko zdravotne postihnutého sa bude považovať za odpracované roky. Ako dodala generálna riaditeľka Sekcie legislatívy MPSVR Vlasta Husáriková, nezamestnaný, ktorý si nájde prácu, dostane jednu sociálnu dávku navyše. V súčasnosti totiž poslednú dávku dostáva občan zároveň s prvým príjmom zo zamestnania, musel ju preto vracať. Podľa návrhu zákona si ju však bude môcť nechať.
Dátum účinnosti nechcel zatiaľ Ľ. Kaník konkretizovať. "Máme určitú predstavu, všetko však bude závisieť od dĺžky legislatívneho procesu," uviedol. Návrhom novely zákona sa bude v piatok zaoberať sociálny výbor NR SR. "Ak si ho poslanci neosvoja, pôjde ako vládny návrh, čo však bude trvať dlhšie," poznamenal Kaník. Zároveň oznámil, že od septembra by sa mali zvýšiť dávky sociálnej pomoci a podpory. Objem nárastu však ešte nie je istý. "Bude to závisieť od vývoja štátneho rozpočtu," uzavrel Kaník.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/tema-dna, menuAlias = tema-dna, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 03:20