StoryEditor

Záujem o recyklačnú techniku

14.05.2002, 00:00

Prijatie zákona o odpadoch a z neho vyplývajúce povinnosti pre podnikateľské subjekty majú pozitívne ekonomické dosahy na výrobcov ekologických recyklačných technológií. Jedným z nich je spoločnosť Profing Piešťany, s. r. o., ktorá patrí k najväčším slovenským producentom drvičov a mlynov na spracovanie pevných odpadov. V minulom roku predali viac ako 80 týchto zariadení v rôznych technických vyhotoveniach. Podľa riaditeľa Dušana Surovčíka záujem o zariadenia vzrastá a v prípade lepšej finančnej situácie podnikov by dosiahli odbyt na omnoho vyššej úrovni. Drviče a mlyny na pevné odpady majú široké využitie v rôznych priemyselných odvetviach a okrem toho, že spĺňajú environmentálne kritériá, prinášajú podnikom aj značné úspory nákladov.
Pri spracovaní plastov vzniká 10 až 15 percent odpadu, ktorý po podrvení na optimálnu štruktúru možno pridávať do základnej suroviny používanej na produkciu menej náročných plastových výrobkov a dielov. Firmám tak odpadnú náklady na likvidáciu tohto typu odpadu a znižuje sa aj spotreba základnej suroviny. Podľa Surovčíka až 80 % ich drvičov a mlynov sa využíva na tento účel, no záujemcov majú aj z iných oblasti priemyslu.
Piešťanská spoločnosť sa zameriava najmä na prototypovú strojársku výrobu vrátane vývoja a konštrukčného riešenia. Okrem drvičov odpadu vyvinuli špeciálne zariadenia na vyrovnávanie drôtov, hydraulické zdvižné plošiny pre potreby automobilového priemyslu, ale aj technológie pre chladiarenské firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:32