StoryEditor

Údajná manipulácia s akciami VSŽ

13.12.2001, 23:00

Spoločnosť Penta Group, a. s., má signály o manipulácii cien akcií Východoslovenských železiarní (VSŽ), a. s, Košice na Burze cenných papierov (BCPB). Uviedol to včera Jaroslav Haščák, člen Predstavenstva Penty. Údajná manipulácia má pripraviť pôdu pre nekomplikovaný prevod akcií VSŽ za nízku cenu vopred vybratým nadobúdateľom.
J. Hačšák v tejto súvislosti poslal list Štefanovi Czuczovi, riaditeľovi spoločnosti Transpetrol, a. s., ktorá sa pripravuje na predaj takmer 22-percentného balíka akcií VSŽ. Penta v ňom deklaruje záujem o odkúpenie podielu v cene nad 200 Sk za jednu akciu. V liste, ktorý bol zaslaný aj ministrovi hospodárstva a podpredsedovi vlády SR pre ekonomiku, sa ďalej uvádza: "Z nášho pohľadu, ako aj z pohľadu akéhokoľvek iného investora existuje problém, že nie je definitívne jasný mechanizmus, akým dôjde k výberu konečného nadobúdateľa akcií. Vzhľadom na význam tejto transakcie považujeme za nevyhnutné, aby relevantné informácie boli k dispozícii čo najskôr a každý prípadný záujemca mal dostatok času na predloženie kvalitnej ponuky."
Miron Zelina, riaditeľ Invest Brokers, o. c. p., a. s, ktorá je členom skupiny Penta, zaslal v tejto súvislosti podnet na preskúmanie údajnej manipulácie kurzu akcií VSŽ na Burzovú komoru BCPB. "Už tretí deň za sebou sa objavujú masívne objednávky na predaj akcií VSŽ v blízkosti dolnej hranice prípustného cenového pásma (PCP)," uvádza sa v sťažnosti. V module aukčného obchodovania boli 11. decembra zadané objednávky na predaj akcií VSŽ na dolnej hranici PCP, čo je podľa M. Zelinu neobvyklé najmä vzhľadom na skutočnosť, že pri zadávaní objednávok v tomto module "nevidí" ich zadávateľ kúpne pokyny. "Takže ak podá predajné pokyny za dolnú hranicu PCP, ľahko sa môže stať, že predá cenné papiere za nižšiu cenu ako je reálny dopyt," píše sa v liste. V podnete sa ďalej uvádza, že dňa 13. novembra bola zadaná objednávka na predaj akcií VSŽ v počte viac ako 20 000 ks po 100 Sk, napriek tomu, že dopyty boli minimálne na úrovni 130 Sk. Podľa Penty sa v ten istý deň v module blokového obchodovania predalo 1 000 akcií VSŽ za cenu 101 Sk za jeden kus, pričom v tom istom čase boli v module kontinuálneho obchodovania dopyty na úrovni 141 Sk. "A aj 1 000 kusov akcií VSŽ bolo možné predať za priemernú cenu prevyšujúcu 135 Sk," uvádza sa v podnete.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 09:28