StoryEditor

Ozeta Neo zatvorí prevádzku v Hlohovci

07.04.2004, 00:00
Trenčianska odevná spoločnosť Ozeta Neo, ktorá je od novembra minulého roku súčasťou finančnej skupiny Penta Group, zatvorí svoju prevádzku v Hlohovci.

Trenčianska odevná spoločnosť Ozeta Neo, ktorá je od novembra minulého roku súčasťou finančnej skupiny Penta Group, oznámila, že zatvorí svoju prevádzku v Hlohovci. Podľa vedenia firmy je to súčasť ozdravných a reštrukturalizačných opatrení. Najväčší slovenský producent pánskej konfekcie sa rozhodol sústrediť väčšinu aktivít do svojho hlavného závodu v Trenčíne.
Do konca apríla príde v Hlohovci o prácu 570 pracovníkov, ktorých spoločnosť prevzala na základe dohody so správcom konkurznej podstaty bývalej Ozety. Podľa personálnej riaditeľky Marcely Vlčkovej po odkúpení trenčianskej fabriky prijali až 85 percent pôvodných zamestnancov, avšak tento stav je z hľadiska efektívnosti dlhodobo neudržateľný. V súvislosti s nepriaznivou situáciou v textilnom priemysle považuje za nevyhnutné znížiť režijné náklady, ktoré umožnia firme udržať rentabilitu výroby.
Ozeta Neo prevádzkuje ešte ďalšie odštepné závody v Topoľčanoch, Tornali a Skalici, kde v priebehu nasledujúcich troch mesiacov plánuje prijať 150 až 200 kvalifikovaných krajčírov. Podľa člena predstavenstva Jozefa Špirku chcú v podniku investovať približne 200 miliónov korún, ktoré budú slúžiť ako prevádzkový kapitál, predovšetkým na zvýšenie konkurencieschopnosti firmy.
V minulom roku dosiahla priemerná denná produkcia fabriky približne 6-tisíc kusov pánskej konfekcie, pričom pomerne vysoký podiel tvorila práca vo mzde. Jedným zo zámerov nového vedenia spoločnosti je zvýšiť podiel tzv. plnej konfekcie, teda odevov navrhovaných a vyrábaných z vlastných materiálov. Zamerať sa chcú pritom na kvalitnú konfekciu vyššieho štandardu, ktorá má na Slovensku a trhoch Európskej únie stále dobré uplatnenie. Takmer 95 percent produkcie Ozety Neo smeruje na export. Odevy vyváža prakticky do všetkých krajín Európy i do USA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:55