StoryEditor

Tempo rastu ekonomík EMÚ graduje

09.04.2002, 00:00

Bratislava, Paríž (Róbert Peterský)
Na základe ukazovateľov, ktoré včera sformulovali v súčinnosti s poprednými európskymi výskumnými inštitútmi periodiká Financial Times, francúzsky Les Echos a Financial Times Deutschland, je zrejmé, že rast hospodárstva eurozóny bude počas tohto roka akcelerovať a v 2. štvrťroku by sa mal pohybovať okolo 2 %. Uvedený pozitívny výhľad, ktorý vychádza najmä z rastu spotrebiteľskej a podnikateľskej dôvery, však môžu skorigovať najnovšie informácie o zníženom objeme objednávok v nemeckom priemysle.
Na medzimesačnom základe predstavoval tento pokles vo februári 1 %, čo vyvoláva obavy, že nemecká ekonomika sa bude ozdravovať pomalším tempom v porovnaní s predchádzajúcimi odhadmi.
Indikátor Financial Times/Financial Times Deutschland/Les Echos vychádza z obratu ekonomického rastu v prvých troch mesiacoch tohto roka, ktorý na celoročnej báze vykázal úroveň 1,4 %, hoci ten istý revidovaný ukazovateľ sa v poslednom štvrťroku 2001 pohyboval na hladine 0,85 %.
Konzorcium výskumných inštitútov konštatuje, že na takomto vývojovom trende sa v najväčšej miere podieľala zvýšená dôvera v podnikateľskom sektore na oboch stranách Atlantiku a "potlačený" vplyv rastu cien ropy. Časť analytikov z tohto dôvodu tvrdí, že pozitívne tendencie budú aj naďalej pokračovať a možno očakávať kurz, ktorý perspektívne povedie k celoročnému rastu eurozóny na úrovni 3 %. Nemecký výskumný inštitút DIW sa s takýmto optimizmom nestotožňuje a vychádza z toho, že spomínaná 1,4-percentná ekonomická expanzia v 1. kvartáli 2002 bola nadhodnotená.
Podľa DIW budú zrejme nevyhnutné aj ďalšie "veľké korekcie", ktoré súvisia s eskaláciou rastu cien ropy z minulého týždňa, čo môže takisto otriasť dôverou v podnikateľskom sektore a následne zmierniť rastové parametre. Podobne sa vyjadril aj prezident Európskej centrálnej banky Wim Duisenberg, ktorý varoval, že rast cien ropy môže zvýšiť inflačné tlaky, viesť k erózii kúpnej sily a negatívne zasiahnuť spotrebu. Nemecké ministerstvo financií však na pokles objednávok v sektore priemyslu reagovalo opatrne s tým, že publikované údaje sú iba predbežné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:54