StoryEditor

MAAE neprestáva tlačiť na Irán

10.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Mohamed El Baradei včera vyzval Irán, aby zvýšil medzinárodnú dôveru v jeho mierové úmysly tým, že sprístupní svoj nukleárny program dôkladnejším inšpekciám. "Myslím si, že pre Irán je potrebné mať maximálnu transparentnosť a prostredníctvom nej vytvárať dôveru," povedal Baradei po schôdzke so šéfom iránskej diplomacie Kamalom Charázím.
Počas jednodňovej návštevy Teheránu sa Baradei mal stretnúť aj s prezidentom Muhammadom Chatámím a vedúcim iránskeho úradu pre atómovú energiu Gholamrízom Akazadihom. Baradei vyjadril nádej, že Irán podpíše dodatkový protokol MAAE umožňujúci neohlásené kontroly jadrových zariadení.
Teherán trvá na mierovom využití svojho nukleárneho programu, prijatie protokolu však podmieňuje poskytnutím určitých záruk, ku ktorým patrí zrušenie obchodných sankcií. Okrem toho žiada, aby USA prestali Irán obviňovať zo snahy vyrobiť jadrové zbrane. Podľa diplomatov v Teheráne sa zdá, že v iránskom politickom vedení prebieha živá diskusia o tom, či súhlasiť s prísnejšími kontrolami, pričom sa objavili náznaky približovania sa k podpísaniu protokolu. "Baradei na rozhovoroch s predstaviteľmi uvidí, že Irán chce spolupracovať, a my dúfame, že odpovede sa objavia na oboch stranách," povedal včera Charází novinárom. Aktivity Iránu podľa neho boli vždy a aj budú transparentné, keďže nemá čo skrývať.
Irán je vnímaný ako najväčší problém medzi krajinami Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT). Jej dodatočný protokol nepodpísala ani polovica signatárov, z ktorých zasa len polovica ho aj uviedla do platnosti. Zbrojný jadrový program mimo členov NPT majú, alebo sú podozrivé z jeho vykonávania, India, Pakistan a Izrael. Severná Kórea od zmluvy odstúpila.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:03