StoryEditor

Najmenšie haliere po vyše sto rokoch skončili

01.01.2004, 23:00
Spolu s minulým rokom skončili na Silvestra aj desať-a dvadsaťhalierové mince. Po viac ako sto rokoch sa s nimi v obehu už definitívne nepočíta. Veľká časť z nich však zostane v jazerách, vodopádoch, jaskyniach či rôznych hradných studniach. Hádzanie do vody bol totiž popri platení zrejme najčastejší spôsob ich použitia.

Ako uviedol vrchný riaditeľ peňažného úseku NBS Ján Mathes, v obehu sa reálne využívala približne polovica z asi 600 miliónov kusov týchto mincí. Ceny by sa kvôli zrušeniu najmenších halierových mincí podľa NBS meniť nemali, keďže zaokrúhľovať sa budú len celé nákupy nadol aj nahor na najbližších 50 halierov alebo celú korunu. Mali by teda zostať cenovky, ako keby sa haliere vôbec nezrušili. Dosah na infláciu je podľa NBS minimálny, iba desatina percentuálneho bodu.
Zrušené mince sa za platné s vyššou nominálnou hodnotou budú vymieňať celý tento rok v NBS a komerčných bankách, ďalšie štyri roky už len v centrálnej banke. Výmena je bez poplatkov. V hotovosti sa bude vymieňať taký počet mincí, ktorých hodnota je bezo zvyšku deliteľná číslom 50, čiže napríklad päť desaťhaliernikov alebo kombinácia dvoch dvadsaťhaliernikov a jedného desaťhaliernika. Na účet v banke sa bude dať vložiť akákoľvek suma.

Česi boli rýchlejší
V rôznych obmenách - od rakúsko-uhorských, cez česko-slovenské a slovenské - boli desať- a dvadsaťhalierové mince na území Slovenska od roku 1892, keď sa zaviedla korunová mena, pričom dovtedy používané grajciare boli nahradené práve haliermi.
Centrálna banka, ktorá je zo zákona garantom peňažného obehu, začala o zrušení halierov uvažovať už pred dvoma rokmi, skôr ako česká centrálna banka, ktorá však najmenšie mince rušila pred dvoma mesiacmi.
NBS rozhodla o stiahnutí halierov s najnižšou nominálnou hodnotou svojou vyhláškou v závere novembra. Krátko na to poslanci schválili zákon o spôsobe zaokrúhľovania nákupov po stiahnutí týchto mincí. "Ich razba, spracovanie a distribúcia je z roka na rok drahšia," popisuje prvý z dôvodov zrušenia halierových mincí hovorca NBS Igor Barát. Momentálne sú náklady na jeden desaťhaliernik 29 halierov. Pri dvadsaťhalierovej minci sú náklady 34 halierov. Reálna hodnota je výrazne nižšia ako nominálna. Desaťhaliernik stojí štyri a dvadsaťhaliernik osem halierov.
Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993 vydala centrálna banka do obehu 336,8 milióna desaťhaliernikov. Za ich výrobu zaplatila skoro 71 miliónov korún, na ďalšie náklady spojené napríklad s prepravou či platením DPH vynaložila ďalších desať miliónov korún. Za dvadsaťhalierniky, ktorých sa doteraz vyrobilo 296,9 milióna kusov, zaplatila NBS bezmála 85 miliónov korún. Na výrobu oboch mincí sa použilo okolo 500 ton hliníka.
Druhou príčinou stiahnutia desať- a dvadsaťhaliernikov je podľa Baráta strata funkcie obeživa, pretože polovica z týchto vydaných mincí sa naspäť už nikdy nevráti. Na občana pripadá asi 120 desať- a dvadsaťhaliernikov. "Ak ich ľudia v priemere nemajú v takomto počte v peňaženke, znamená to, že ich prakticky ani nepotrebujú," dopĺňa Mathes.

NBS ušetrí, rozpočet získa
Zrušením najmenších mincí ušetrí NBS vyše 70 miliónov korún, z toho polovicu na výrobe, ktorá sa už neuskutoční a polovicu bude tvoriť tzv. emisný zisk. Tvoria ho mince, ktoré sa z obehu nevrátia, lebo NBS za ne nemusí vydať príslušnú finančnú náhradu v iných platidlách.
Štátnemu rozpočtu by zrušenie malo zvýšiť výnosy z DPH o 100 miliónov korún. Obchodníci budú podľa Zuzany Bruteničovej z tlačového oddelenia ministerstva financií platiť DPH zo zaokrúhlenej sumy.
V súčasnosti je v obehu 1,25 miliardy mincí v nominálnej hodnote 2,1 miliardy korún. Hoci skoro polovicu tvoria desať- a dvadsaťhalierové mince, ich podiel na nominálnej hodnote nedosahuje ani desatinu percenta. Okrem toho je v obehu ďalších 934-tisíc pamätných mincí za 519 miliónov korún.
Mince sa budú likvidovať za dozoru príslušných pracovníkov v NBS. Sú dva spôsoby likvidácie, a to buď mechanické zničenie a následné roztavenie alebo priamo roztavenie. Oficiálne ponuky NBS ešte nedostala. "Zatiaľ sme nevypísali ani verejnú súťaž, lebo nevieme, koľko mincí sa nám vráti," doplnil Barát. Tento rok NBS pravdepodobne zverejní oficiálnu ponuku a vyberie firmu, ktorá bude zrušené mince likvidovať. Samotná likvidácia sa podľa Baráta tento rok pravdepodobne neuskutoční.

Päťdesiathaliernik získa novú podobu
Pôvodne NBS zvažovala aj stiahnutie päťdesiathaliernika. Ten však vzhľadom na jeho stále vysokú reálnu hodnotu v obehu ponechala. Pri výmene slovenskej meny za euro v aktuálnom kurze by sa táto minca zamieňala približne za jeden cent, ktorý v súčasnosti stojí asi 41 halierov. Ráta sa s tým, že päťdesiathaliernik sa bude vyrábať stále v druhej verzii, teda ako železné jadro potiahnuté meďou, a nie v tej prvej, čiže z hliníka. "Zmena vyplynula z toho, že najmä starší ľudia si pôvodný päťdesiathaliernik mýlili s dvojkorunáčkou," povedal Mathes.

Peniaze v obehu
  Nominálna hodnota Počet (v mil. ks)*
Bankovky   131,97
5 000 8,19
1 000 41,77
500 8,31
200 7,66
100 24,12
50 13,81
20 28,11
Mince   1 040,05
10 76,90
5 51,99
2 89,83
1 117,18
0,5 50,59

0,5 (druhá verzia)

77,16
0,2 268,13
0,1 308,27
Zdroj: NBS
* k 31. 12. 2002

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:51