StoryEditor

Toyota do knihy rekordov

24.05.2002, 00:00

Pozornému oku motoristov asi neuniklo v máji na slovenských cestách každej kategórie nápadne pomaľované červené auto s nápisom Pokus o zápis do Guinessovej knihy rekordov -- 80 000 km za 80 dní na novej Toyote Corolla. Kým hrdina románu Julesa Vernea potreboval na zdolanie cesty okolo sveta 80 dní a niekoľko rôznych dopravných prostriedkov, Corolla zvládne sama za rovnaký čas dvojnásobnú vzdialenosť. Dvakrát prejsť vzdialenosť, ktorú predstavuje obvod zemegule, v praxi znamená každý deň absolvovať tisíc kilometrov. O to sa dosiaľ nepokúsil nikto na svete.
Novú Corollu nevybrali náhodne, veď každoročne ju vyhodnocujú v nemeckej štatistike TÜV (obdoba našej stanice technickej kontroly) i v americkej JD Power ako jedno z najspoľahlivejších vozidiel. Akcia sa začala 12. apríla 2002 v Prahe (podnet vzišiel v Českej republike) a na pozvanie Toyota Motor Slovakia absolvoval zástupca našej redakcie ráno 15. mája prvú stovku kilometrov na Slovensku. Štafetu v jednej chvíli prevzala aj Miss 2002 Eva Verešová, ktorá sama jazdí s Toyotou Corolla.
Za volantom sa postupne striedajú ľudia rôznych profesií, veku, s rozličnými šoférskymi schopnosťami. Medzi najmladšími bola aj 18-ročná slečna, ktorá iba mesiac pred touto jazdou získala vodičské oprávnenie. A počínala si prekvapujúco dobre. Najstarším bol 73-ročný muž, ktorý mal vodičských skúseností na rozdávanie a podelil sa aj s historkami z minulosti.
V Česku a Slovensku má Toyota autorizovaných predajcov v 40 mestách, takže na každého pripadla úloha zdolať (prostredníctvom "svojich" vodičov) 2 000 km. V priebehu prvých 35 dní najazdili českí motoristi 39 000 km a na Slovensko odovzdali auto v úplnom poriadku.
Snaha o vytvorenie základného rekordu znamená minimálne 18 hodín dennej prevádzky, pričom sa za volantom striedajú vodiči s najrôznejšími návykmi. Mechanici priebežne kontrolujú technický stav vozidla, preventívne už vymenili pneumatiky, každých 15 000 km aj olej v motore a súčasne merajú základné veličiny, napríklad dlhodobú spotrebu paliva, opotrebenie jednotlivých dielcov i stav prevádzkových kvapalín pri extrémnom zaťažení. Náročnému testu sa podrobuje verzia s motorom VVT-i 1,6 l, ktorý dosahuje výkon 81 kW (110 k).
A kde možno u nás ešte auto stretnúť? 24. a 25. mája v Žiline, 26. a 27. mája v Nitre, 28. a 29. mája v Komárne, 30. a 31. mája v Banskej Bystrici, prvé dva júnové dni v Košiciach a na okolí, ďalšie dva dni v Prešove, potom v Poprade a nakoniec v Trenčíne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:58