StoryEditor

Drahšie cigarety pomôžu školstvu

03.02.2004, 23:00

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa pri vstupe Slovenska do Európskej únie od 1. mája tohto roka zvýši o päť halierov na cigaretu. Škatuľka cigariet tak bude drahšia o jednu korunu. Pri schvaľovaní piatich zákonov o spotrebných daniach, ktoré zlaďujú slovenskú legislatívu s pravidlami EÚ, o tom včera rozhodli poslanci Národnej rady. Hoci sa pôvodne so zvyšovaním sadzieb nepočítalo, pozitívom je, že do štátneho rozpočtu poputuje približne 200 miliónov korún navyše. A tie sa použijú na dofinancovanie regionálneho školstva.
Ako uviedol hovorca ministerstva financií Peter Papanek, dôležitou zmenou pri cigaretách je zavedenie dvojzložkového výpočtu sadzby dane. Tá bude pozostávať z časti vyjadrenej v korunách na kus cigarety a z časti, vyjadrenej percentom z ceny cigariet pre konečného spotrebiteľa.
Okrem zákona o dani z tabakových výrobkov poslanci schválili aj zákony o dani z piva, minerálnych olejov, liehu a vína. Parlament zároveň neprijal návrh Igora Šulaja zo Smeru, aby sa sadzba spotrebnej dane z piva znížila o 10 až 11 korún za 100 litrov a stupeň. Minister financií Ivan Mikloš odmietol jeho tvrdenia, že ponechanie sadzby dane v súčasnej výške povedie k drastickému zníženiu spotreby piva, a to hlavne v prípade ležiakov a iných druhov piva s vyššími stupňami. Podobne Šulaj navrhoval, aby sa znížila spotrebná daň v prípade produkcie malých pivovarov.
Z nových zákonov vyplýva, že výhradnými správcami spotrebných daní sa stanú colné orgány. Súčasný postup uplatňovaný pri dovoze a vývoze bude platiť iba pri styku Slovenska s tretími krajinami. Po vstupe do únie sa z dôvodu zrušenia hraníc medzi Slovenskom a členskými krajinami nebude vyberať spotrebná daň z tovarov dovážaných z iných členských štátov únie pri ich vstupe na slovenské územie. Z tohto dôvodu vznikne krátkodobý posun v príjmoch štátneho rozpočtu zo spotrebných daní vo výške 2,3 miliardy korún. Hovorkyňa Colnej správy Silvia Balázsiková nepredpokladá v súvislosti s rozšírením povinností colných orgánov žiadne komplikácie.
Podľa hovorcu ministerstva financií Petra Papanka sa zvýši efektivita výberu daní aj prostredníctvom daňových skladov. Zavedením smernice Európskeho hospodárskeho spoločenstva sa upravilo pozastavenie dane a zloženie daňovej zábezpeky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:39