StoryEditor

O leteckú záchranu nie je záujem

11.01.2004, 23:00
Popradská spoločnosť Air Transport Europe, ktorá zabezpečuje leteckú a horskú záchrannú službu, sprístupnila v auguste služby leteckej záchrany za dobrovoľné darcovstvo. Karty darcov dostalo dosiaľ len necelých 300 osôb.

Popradská spoločnosť Air Transport Europe (ATE), ktorá zabezpečuje leteckú a horskú záchrannú službu, sprístupnila v auguste služby leteckej záchrany za dobrovoľné darcovstvo. Karty darcov, ktorí prispeli na leteckú záchranu približne 70-tisícami korún, dostalo dosiaľ necelých 300 osôb.
Záujem je nižší ako predpokladali autori tohto projektu, ktorý sa bežne uplatňuje v alpských štátoch. Riaditeľ ATE Milan Hoholík priznal, že pri zavádzaní služby podcenili marketing a propagáciu. Výraznejší dopyt si však sľubuje od súčasnej lyžiarskej sezóny. Držiteľovi karty poskytnú za symbolických 200 korún na rok jeden bezplatný letecký zásah, prevoz do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia alebo transport na špecializované pracovisko pod dohľadom lekára. A to i bez prípadnej indikácie, súhlasu a preplatenia zdravotnou poisťovňou.
"Služba je určená najmä pre návštevníkov hôr. Je to komfortná a rýchla pomoc pri náhlom zhoršení zdravia alebo v núdzi," povedal riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. Možno ju však využiť aj pri iných nehodách. Karta platí na jeden zásah v roku a po jeho vyčerpaní si jej platnosť možno obnoviť darom v polovičnej výške symbolickej sumy.

ATE vykonáva ako neštátne zdravotnícke zariadenie leteckú záchrannú službu od roku 1995. V súčasnosti pokrýva územie SR zo stredísk v Poprade, Banskej Bystrici a Bratislave, v Košiciach prevádzkuje vrtuľník. Vzhľadom na posilňovanie orientácie na leteckú záchranu sa firma rozhodla investovať do obnovy vrtuľníkového parku niekoľko sto miliónov korún. Kúpila dva moderné vrtuľníky značky Augusta, ďalšie tri stroje plánuje získať v najbližších štyroch rokoch. Ide o špeciálne záchranárske vrtuľníky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:52