StoryEditor

Štefan Kutenič: Registre pomáhajú vyhnúť sa podvodom

11.01.2004, 23:00
Ako by ste zhodnotili ročné fungovanie Centrálneho informačného systému?
- CIS bol nasadený do prevádzky od 1. septembra 2002 spolu s notárskym centrálnym registrom interným a notárskym centrálnym registrom určených právnických osôb oprávnených na prijímanie jedného percenta zo zaplatenej dane z príjmu. Od januára minulého roka bolo nasadených ďalších päť registrov, a to register záložných práv, dobrovoľných dražieb, notárskych zápisníc, osvedčených podpisov a register závetov. Už teraz možno povedať, že CIS sa z technickej aj funkčnej stránky osvedčil. Samozrejme, pokračujeme v jeho zdokonaľovaní, pretože ide v podstate o prototypy predtým nikde nevyskúšaných aplikačných programových vybavení, preto je tu aj priestor na ich zlepšovanie. Dôležité je však to, že systém je funkčný a čo sa týka technickej stránky spoľahlivý.

Existuje podobný funkčný systém aj v okolitých štátoch?
- CIS a naň nadväzujúce notárske centrálne registre v takom komplexe ako fungujú v Slovenskej republike nemajú obdobu v ostatných európskych štátoch. Pri niektorých registroch ide dokonca aj o celosvetový primát. Napríklad pokiaľ ide o register notárskych zápisníc a register osvedčených podpisov s ich unikátnou možnosťou overovania pravosti notárskych aktov prostredníctvom internetovej stránky.

Načo je vlastne dobrý takýto systém?
- Každý z nasadených registrov má svoj špecifický účel a slúži pre určitú skupinu právnych vzťahov. Všeobecne možno povedať, že zavádza do nich poriadok a systém, a to s pomocou moderných informačných technológií. Tam, kde je to opodstatnené, umožňuje zverejnenie uložených údajov, napríklad v prípade registra záložných práv. Register notárskych zápisníc a register osvedčených podpisov prideľuje poradové čísla registra pre všetkých notárov pôsobiacich na Slovensku, vylučuje antidátumovanie a umožňuje okamžitú kontrolu, ktorá odhalí akýkoľvek pokus o sfalšovanie notárskeho úkonu. Register záložných práv významne prispieva k lepšej dostupnosti úverových zdrojov pre podnikateľov a súčasne účinnejšie zabezpečuje vymožiteľnosť práv veriteľov. Register závetov eviduje všetky závety spísané u notárov alebo uložené do notárskej úschovy na jednom mieste, na serveri notárskej komory, a tu sa potom aj zisťuje, či poručiteľ závet zanechal alebo nie. Pri tomto registri je vylúčené zverejnenie akéhokoľvek údaja, pretože ide o diskrétne záležitosti týkajúce sa len závetcu. Obdobne by sa dalo hovoriť o pozitívach ďalších registrov. Všeobecne systém urýchlil prácu notárov a zamestnancov notárskych úradov, i keď na druhej strane nároky na ich spôsobilosť, najmä technickú, sa značne zvýšili.

Vytvorenie všetkých týchto registrov vám ukladá zákon? Prečo tieto registre vedie práve Notárska komora?
- Všetky existujúce registre boli zriadené a nasadené na základe zákonného zmocnenia a bezprostredne súvisia s notárskou činnosťou, preto je logické, že ich prevádzkuje Notárska komora. Pokiaľ ide o register záložných práv, ten bol zverený Notárskej komore na základe výsledkov výberového konania vyhláseného ministerstvom spravodlivosti. Úspech v tomto výberovom konaní mal aj rozhodujúci vplyv na to, že sa Notárska komora rozhodla vybudovať centrálny informačný systém.

Pomohlo vytvorenie CIS sprehľadniť trh, lepšie poznať podnikateľských partnerov, prípadne protivníkov? Je situácia na trhu lepšia ako pred jeho zavedením?
- Problematiku trhu, stability právnych vzťahov, vymožiteľnosti práva, odstraňovania nezákonných praktík, ovplyvňuje množstvo faktorov a príčin. Notárske centrálne registre sú len určitou časťou opatrení a postupov, ktoré môžu pozitívne vplývať na uvedené oblasti, a my sme presvedčení o tom, že túto úlohu si už teraz, po niekoľkomesačnej prevádzke, plnia.

Ktorý z notárskych registrov najviac pomáha podnikateľskej sfére a prečo?
- Podnikateľská sféra zrejme najviac privítala zavedenie notárskeho centrálneho registra záložných práv. Spomínal som lepšie možnosti získania úveru, ako aj lepšie zabezpečenie pohľadávky veriteľa. Tým, že je tento register plne otvorený pre verejnosť, poslúži aj okruhu osôb, ktoré hodlajú určitú vec, majetkovú hodnotu alebo právo nadobudnúť, ale predtým sa majú možnosť presvedčiť, či nejde v konkrétnom prípade o predmet záložného práva. Postupne sa rozbieha aj register dobrovoľných dražieb, ktorý informuje verejnosť o prebiehajúcich dražbách a robí tiež celý priebeh dražieb transparentným. Nepochybujem, že podnikatelia vysoko ocenia aj register notárskych zápisníc a osvedčených podpisov. Napríklad spísanie dôležitej listiny do notárskej zápisnice bude nepopierateľne svedčiť o tom, že sa tak v určitý deň skutočne stalo.

Myslíte, že je už menej oklamaných veriteľov, prípadne, že by sa toto číslo mohlo časom znížiť na absolútnu nulu?
- Notárske centrálne registre poskytujú rôzne informácie a je na veriteľoch, aby si ich vyhľadali a predchádzali tak možnosti, že budú oklamaní. Rovnako možno odporučiť využiť jednotlivé registre tam, kde je ich využitie možné a vhodné. Pokiaľ však veritelia tieto možnosti nevyužijú, potom sa možnosť ich horšieho postavenia v právnom vzťahu zvyšuje. Dosiahnuť stav, že by sa možnosť oklamania veriteľa znížila na nulu, je zrejme ideál, ktorý nebude ľahké docieliť, ale určité čiastkové riešenia tu už sú, napríklad je možné preveriť, či skutočne došlo k osvedčeniu podpisu u notára. Kto si teda dá tu námahu a pozrie sa na našu stránku, môže okamžite zistiť, či k osvedčeniu podpisu u notára skutočne došlo a v tomto prípade si môže byť absolútne istý, že podpis osoby bol osvedčený alebo, naopak, môže ľahko odhaliť, že ide o sfalšované osvedčenie podpisu. Čím viac bude takýchto inštitútov k dispozícii veriteľom, ale nielen im, tým viac sa bude eliminovať možnosť podvodov alebo klamlivých konaní.

Je už CIS plne elektronický?
- Centrálny informačný systém je plne elektronický. Notárska komora je pripravená zapojiť sa aj do procesu aplikácie a rozširovania elektronického podpisu. Práve veľmi dobrá technická úroveň CIS dáva na to tie najlepšie predpoklady.

Chystáte sa na vytvorenie aj ďalšieho registra?
- V súčasnosti sa Notárska komora pripravuje na spustenie Notárskeho centrálneho registra listín. S jeho zavedením od 1. januára 2005 počíta zákon č. 357/2003 Z. z., ktorým bol novelizovaný Notársky poriadok. Do tohto registra sa budú v elektronickej forme ukladať listiny spísané u notára, ale aj akékoľvek cudzie listiny, ak ich držiteľ požiada o uloženie do registra.

Myslíte si, že prijatím pripravovanej novely Notárskeho poriadku by mohli nastať problémy pri CIS?
- Predpokladom jeho plynulého a bezpečného chodu je stabilita prostredia, v ktorom pôsobí. To neznamená nemennosť určitých faktorov, ale ak má dôjsť k zmene, musí ísť o zmenu vopred definovanú kvantitatívnymi a časovými aspektmi. Akýkoľvek živelný vývoj môže spôsobiť vážne poruchy v prevádzke systému vedúcimi až k najhoršiemu, ku kolapsu systému. Pripravovaná novela Notárskeho poriadku má zakódovanú takúto živelnosť v podobe zrušenia regulácie počtu notárskych úradov zo strany štátu.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 09:31