StoryEditor

EÚ pohrozila sankciami

24.04.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Európska únia (EÚ) je pripravená zamedziť daňové zvýhodnenia, ktoré americkým exportným firmám poskytuje americká vláda. Uviedol to komisár pre obchod EÚ Pascal Lamy. Ak sa Európska komisia (EK) rozhodne pre sankcie, ich ročná výška by mala dosiahnuť 4 mld. USD.
Svetová obchodná organizácia (WTO) označila ešte v roku 2001 predaj amerického tovaru v súlade so zákonom o zahraničných vývozných organizáciách za nepriame poskytovanie subvencií výrobcom. Toto stanovisko WTO umožňuje EÚ uvaliť sankcie na zvýhodnené americké tovary, ak Bushova vláda do určitého termínu neurobí nápravu.
Prezident informoval, že USA budú mať príslušný zákon -- kompatibilný s pravidlami WTO -- v platnosti na budúci rok. Ale tento termín je pre EÚ nevyhovujúci, lebo USA neprejavili ochotu rokovať s EK o prekonaní problémov. Americký obchodný splnomocnenec Robert Zoellick americký Kongres vyzval, aby podnikol kroky na začatie rokovaní s EÚ.
Súčasný zákon o podpore amerického vývozu prospieva veľkým vývozným firmám, napríklad Boeingu či Caterpillaru. EÚ má pripravené sankčné clá na výrobky papierenského, oceliarskeho a strojárskeho priemyslu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 19:58