StoryEditor

Na projekty euroregiónov viac ako 9 mil. Sk

02.12.2003, 23:00
Autor:
SITASITA

Zo štátneho rozpočtu išlo v roku 2003 na projekty euroregionálnych združení viac ako 9 mil. Sk. Ako uviedol riaditeľ odboru manažmentu regionálneho rozvoja na Ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja SR (MVRR) Peter Udvardi, 6 mil. Sk predstavovali zdroje na predprojektové prípravy a viac ako 3 mil. Sk smerovalo na aktivity zamerané na podporu posilnenia rozvojového potenciálu prihraničných regiónov. Dohromady bolo tak podporených 28 projektov.
Z fondu na podporu aktivít euroregiónov pritom za rok 2003 neboli vyčerpané všetky zdroje a MVRR preto podá výzvu na prihlasovanie projektov z týchto zdrojov na rok 2004 hneď, len čo parlament schváli návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Podľa Udvardiho komisia na MVRR, ktorá rozhoduje o prideľovaní finančných zdrojov pre jednotlivé projekty, pritom nevylúčila z výberového konania nijaký projekt, len upravila rozpočet. Ako uviedol Udvardi, "upravovalo sa najmä odmeňovanie projektových manažérov, keď sa určila maximálna hranica odmien". Predstavitelia jednotlivých združení však vyjadrili námietky voči stanoveniu maximálnej hranice. Agenda prípravy projektu je totiž podľa nich často veľmi široká a komplexná a vyžaduje veľa úsilia. "Ak sa títo ľudia adekvátne neohodnotia, môže byť ohrozená kvalita projektov," tvrdia predstavitelia euroregiónov. Udvardi však vidí problém aj v tom, že prostriedky zo štátneho rozpočtu sú určené len na kofinancovanie projektov, kým zvyšok nákladov projektu si musí zaplatiť konkrétne euroregionálne združenie. Časť finančných prostriedkov môžu fondy získať aj z prostriedkov EÚ, a to z programu PHARE.
Stela Krivdová z MVRR zdôraznila, že po rozšírení EÚ prejde program PHARE pod program Interreg. Hlavným cieľom tohto programu je nadnárodná a interregionálna spolupráca.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:48