StoryEditor

Tunel Mont Blanc je opäť otvorený

11.03.2002, 23:00
Autor:
SITASITA

Francúzsko a Taliansko takmer po troch rokoch opätovne spojil tunel Mont Blanc, ktorý bol po ničivom požiari v roku 1999, pri ktorom zahynulo 39 ľudí, zatvorený. Zatiaľ je otázne, kedy bude toto dôležité obchodné spojenie, zatiaľ otvorené pre osobné automobily, prístupné aj pre nákladnú dopravu. Podľa Francúzska zatiaľ nepadlo žiadne rozhodnutie, pokiaľ ide o týždňové rozpätie sprístupnenia, Taliansko zase tvrdí, že dohoda už bola dosiahnutá, aj keď odklad termínu otvorenia nevylučuje.
Tunel bol opätovne otvorený pre osobné autá v sobotu a udalosť bola sprevádzaná aj protestmi ochrancov prírody, ktorí vnímajú cestu pod najvyšším vrchom v Európe ako zdroj nebezpečenstva a znečistenia ovzdušia. Vo Francúzsku, kde sa vládni ministri dohadujú o budúcnosti spojenia, jeden z predstaviteľov kabinetu premiéra Lionela Jospina povedal: "Technicky tunel bude prístupný pre nákladnú dopravu od 15. marca, ale rozhodnutie otvoriť ho pre automobily s nadrozmerným nákladom zatiaľ nepadlo," uviedol nemenovaný zdroj.
V Taliansku, kde 60 % exportu nákladnej dopravy putuje práve cez Alpy, poskytla hovorkyňa z ministerstva dopravy odlišné stanovisko. "Je tu dohoda o otvorení tunelu Mont Blanc pre nákladnú dopravu od 18. marca," uviedla hovorkyňa ministra dopravy a infraštruktúry Pietra Lunardiho.
Francúzska vládna koalícia je v otázke budúcnosti tunela rozdelená, pričom predstavitelia Strany zelených uprednostňujú železničnú prepravu ako bezpečnejšiu a menej škodlivú životnému prostrediu. Svoje rozdielne postoje prezentovali aj prostredníctvom médií. Minister dopravy Jean-Claude Gayssot v nedeľu povedal, že tunel by mohol byť znovuotvorený pre ťažkú dopravu od 15. marca. Jeho vyjadrenie prišlo po tom, ako minister životného prostredia a člen Strany zelených Yves Cochet uviedol, že 11,6 kilometra dlhý tunel pod najvyšším vrchom v západnej Európe by nemali zaťažovať kamióny ešte niekoľko mesiacov. Vo Francúzsku je to podľa pozorovateľov predvolebná otázka, nejasnosť francúzskeho postoja však hnevá autodopravcov v Taliansku. Predstaviteľ asociácie nákladných autodopravcov Conftrasporto Paolo Ugge informoval, že požiadal taliansku vládu, aby podnikla právne kroky na úrovni EÚ, ak sa Francúzsko bude aj ďalej vyhovárať.
Tunel bol opätovne otvorený po rozsiahlej rekonštrukcii, ktorá si vyžiadala asi 350 mil. eur a ktoré boli investované do výstavby únikových východov, zlepšenia evakuačného, poplašného a signalizačného systému.
Otvoreniu tunela predchádzal v sobotu predpoludním pietny akt uctenia pamiatky obetí požiaru. Prevádzka v tuneli bude pod prísnym dohľadom. Prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti 70 km/h a 150 metrovej vzdialenosti medzi vozidlami bude zaznamenávať 16 radarov, situáciu v takmer 11,6 kilometra dlhom tuneli stráži doslova na každom centimetri 120 videokamier. Posilnené boli aj policajné hliadky. Za prejazd tunelom sa začína platiť v pondelok. Cesta jedným smerom bude vodiča osobného auta stáť 25,60 eura, cesta tam a späť 31,90 eura.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 17:27