StoryEditor

Japonci investujú v obávanej Saudskej Arábii

11.05.2004, 00:00

Napriek rastúcim obavám zahraničných investorov z vývoja na Blízkom východe sa Saudská Arábia a japonská spoločnosť Sumitomo dohodli v nedeľu na výstavbe gigantického petrochemického komplexu v Rabígu na pobreží Červeného mora. Ako uviedla britská BBC, práve tento komplex by mal podľa Rijádu znamenať začiatok postupného návratu zahraničných investorov do krajiny. Nedávna séria teroristických útokov v Saudskej Arábii znepokojila zahraničné firmy a Spojené štáty americké priamo vyzvali svojich občanov, aby Saudskú Arábiu opustili. Podľa agentúry Reuters len týždeň pred podpisom významnej dohody zabili teroristi v neďalekej petrochemickej spoločnosti v Janbú päť inžinierov zo západných krajín.
Sumitomo to však neodradilo a bez ohľadu na konflikty projekt podpísala. Ako uviedol Hiromasa Jonekura, prezident divízie firmy Sumitomo, Sumitomo Chemicals, napriek tomu, že sa bude musieť vyrovnať s problémami, je presvedčená, že spoločný projekt bude úspechom. Aj keď zaistenie bezpečnosti bolo jedným z hlavných bodov, na ktorých Sumitomo Chemicals pri uzatváraní dohody stavala, podľa Jonekuru omnoho väčším problémom ako samotná streľba v Janbú je napätie v celom regióne Blízkeho východu.
Projekt Sumitomo Chemicals a ropnej firmy Saudi Aramco by mohol podľa saudskoarabskej firmy priniesť do krajiny investície v hodnote 4,3 mld. USD. Jeho dokončenie je plánované na rok 2008 a mal by z terajšej ropnej firmy Rabíg vytvoriť jednu z najväčších petrochemických spoločností na svete. Podľa Reuters by mal podnik produkovať približne 2,2 mil. ton rafinovaných produktov ročne a v neskoršom období sa prepojiť s kľúčovými rafinériami v Janbú a Džubaile na východnom pobreží saudskoarabského kráľovstva. Ako uviedli priemyselné kruhy, v súčasnosti rafinéria Rabíg, ktorá dodáva ropu na saudskoarabský trh, ako aj medzinárodné trhy, produkuje denne približne 400-tisíc barelov ropy. Zvýšenie produkcie však znamená zvýšenie už teraz prísnej ochrany rafinérií po celej krajine. Ako uviedol Abdalláh Džumah, prezident a výkonný riaditeľ ropnej firmy Saudi Aramco, všetky rafinérie a ďalšie zariadenia ropného priemyslu sú teraz chránené približne 5 000 policajtmi, ako aj fyzickými bariérami, bezpečnostnými kamerami a vládnymi bezpečnostnými zložkami.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:52