StoryEditor

Krátko zo zahraničia

01.12.2002, 23:00

Slovinci včera v druhom kole prezidentských volieb rozhodovali medzi doterajším premiérom krajiny Janezom Drnovšekom a generálnou prokurátorkou Barbarou Brezigarovou. Oprávnených hlasovať bolo asi 1,6 milióna voličov. (hn)
Až 47 ľudí zahynulo včera pri požiari vo venezuelskom nočnom klube. Väčšina obetí sa udusila dymom, niekoľkých ľudí museli hospitalizovať. (TASR)
Al-Kajdá možno plánovala aj atentáty v poľskom hlavnom meste Varšava. Plány, podrobné nákresy a fotografie hotela i troch výškových budov na prestížnej varšavskej Aleje Jerozolimskie, v ktorých sa nachádzajú kancelárie významných firiem, bánk i medzinárodných spoločností, našli príslušníci nemeckej pohraničnej polície v batožine občanov Afganistanu, zadržaných pri pokuse o ilegálny prechod hranice. Informoval denník Zycie Warszawy. (TASR)
Ukrajinský prezident Leonid Kučma v sobotu vymenoval ministrov 20-členného koaličného kabinetu premiéra Viktora Janukovyča. (TASR)
Ruská generálna prokuratúra poskytla dánskym úradom činným v trestnom konaní všetky dokumenty potrebné na vydanie predstaviteľa čečenských separatistov Achmeda Zakajeva. (TASR)
Ľudia na celom svete si včera pripomenuli Svetový deň boja proti aids -- smrteľnej chorobe, ktorou najviac trpí subsaharská Afrika, ale najrýchlejšie sa šíri v Strednej Ázii a vo východnej Európe. Podľa správy OSN je na svete viac než 40 miliónov ľudí nakazených vírusom HIV. (TASR)
Rakvu s telesnými pozostatkami spisovateľa Alexandra Dumasa uložili v sobotu slávnostne do krypty sanktuária v parížskom Panteóne po boku 69 osobností francúzskeho kultúrneho a politického života. Dumas je už šiestym spisovateľom pochovaným na tomto pietnom mieste. (TASR)
Švajčiarski vedci spochybnili názor, že Usáma bin Ládin je autorom posolstva z poslednej zverejnenej zvukovej nahrávky. (TASR)
Menšie ropné škvrny z tankera Prestige zasiahli včera pláže v Galícii na severozápade Španielska. Tanker Prestige havaroval pri španielskom pobreží 13. novembra. (TASR)
Belgický Senát schválil zákon, ktorý umožňuje homosexuálom uzatvárať manželstvá. (TASR)
NATO je otvorené vstupu nových štátov, vyhlásil v piatok generálny tajomník aliancie George Robertson počas návštevy v Macedónsku a Albánsku. (TASR)
Na výcviku irackých milícií sa údajne zúčastňujú aj spojenci z teroristickej siete Al-Kajdá, aby spoločne zaútočili na americké záujmy vo svete, vyhlásila včera šiitska Najvyššia rada pre islamskú revolúciu v Iraku (SCIRI), ktorá sídli v iránskom Teheráne. (TASR)
Z obáv pred eventuálnym atentátom zo strany militantných Palestínčanov uzavrela izraelská polícia najväčší futbalový štadión v Jeruzaleme, kde sa včera v dôsledku tohto opatrenia nekonal plánovaný zápas. (TASR)
Izraelský premiér Ariel Šaron a minister zahraničných vecí Benjamin Netanjahu včera odmietli vyjadrenia veľvyslanca židovského štátu pri OSN Jehudu Lancryho, ktorý vyslovil podporu vytvoreniu palestínskeho štátu. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:58