StoryEditor

Holandsko chce sprivatizovať zdravotníctvo

28.09.2004, 00:00

Holandské zdravotníctvo je v súčasnosti takmer nezaplatiteľné. Hoci vláda podnikla výrazné škrty, náklady na lekárske ošetrenie pre 16 miliónov Holanďanov za posledných päť rokov vzrástli o 50 percent na 45 miliárd eur.
Podľa denníka Die Welt, príkladom škrtov sú stomatologické výkony, ktoré zdravotné poisťovne nekryjú už od roku 1995. Iba ak pacient uzatvorí pripoistenie. Tak sa stalo, že aspoň dočasne sa čoraz viac Holanďanov vyhýbalo zubárom, pretože nedokázali zaplatiť vysoké náklady na ošetrenie. Medzičasom však prišlo k zmene trendu, pretože obyvatelia pochopili, že prevencia ušetrí viac.
Napriek tomu sa zdravotníctvo dostalo do nákladovej špirály a minister zdravotníctva Hans Hoogervorst plánuje radikálnu reformu. V roku 2006 sa začne privatizácia a rozsiahla reštrukturalizácia zdravotníctva. Súčasťou programu je zrušenie dvojpilierového poistenia vo forme povinného a súkromného zdravotného poistenia. Zostane iba jediné ľudové poistenie pre každého obyvateľa, ktoré bude môcť ponúkať každá poisťovňa. Toto základné poistenie musí uzatvoriť každý občan a dodatočné výkony, napríklad stomatologické či konkrétne výkony špecialistov, si budú Holanďania pripoisťovať.
Obyvatelia však budú musieť načrieť hlboko do peňaženky. Ročné poistné bude podľa prvých kalkulácií stáť 1 067 eur na dospelého, čiže takmer 90 eur mesačne, čo zodpovedá trojnásobku súčasnej úrovne. K základnému poisteniu sa pridruží pripoistenie, o ktorom sa každý obyvateľ bude rozhodovať samostatne. Deti vo veku pod 18 rokov sú poisťované zdarma, nie však v prípade stomatologických výkonov.
Na porovnanie: základné poistné v Nemecku, ktoré navrhuje špeciálna komisia profesora Berta Rürupa, by stálo 150 až 200 eur na osobu.
Holandská vláda, ktorá už schválila Hoogervorstov reformný návrh, chce zároveň otvoriť a podporovať hospodársku súťaž medzi poisťovňami. Každá poisťovňa bude môcť ponúkať balíky, ktoré budú obsahovať povinné poistenie a konkrétne voliteľné pripoistenia. Obyvatelia si tak budú môcť vybrať poistný balík, prakticky šitý na mieru.
Hospodársku súťaž bude sledovať nový regulačný úrad Zorgautoriteit, aby poprední trhoví hráči nezneužívali svoje dominantné postavenie napríklad formou dampingových cien. Týmto spôsobom by totiž mohli z trhu vytlačiť menšie poisťovne a neskôr podľa ľubovôle zvyšovať ceny.
Zdravotníctvo tak nadobudne novú podobu podľa vzoru telekomunikačného sektora, v ktorom taktiež regulačný úrad Opta zabraňuje dominantným firmám zneužívať svoju pozíciu v neprospech spotrebiteľa. Poisťovne majú v budúcnosti získať aj právo voľne rokovať s nemocnicami a lekármi o cenách a nákladoch na určité lekárske výkony. Minister chce týmto spôsobom podnietiť zatiaľ neexistujúcu hospodársku súťaž medzi nemocnicami.
Až skúška v praxi však overí, či nový systém skutočne funguje, či je lacnejší a prináša prospech nielen štátu, ale formou kvalitnejších služieb aj pacientom. Mnohí odborníci majú pochybnosti, okrem iných aj najväčšia holandská zdravotná poisťovňa VGZ-IZA. "Ak všetko zmeníme systémom 'veľkého tresku`, môžeme s istotou čakať problémy," povedal šéf VGZ-IZA Boudewijn Dessing. Vyzýva preto na postupnú reformu zdravotníctva, no na politickej scéne nachádza len veľmi slabý ohlas. Na druhej strane aj Dessing podporuje zavedenie nového systému paušálneho ľudového poistenia s individuálne voliteľným pripoistením.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 21:15