StoryEditor

Všetko pre perfektnú domácnosť

27.09.2002, 00:00

Ak máte pocit, že vo vašej perfektnej domácnosti ešte niečo chýba, nebuďte smutní. Aj vy môžete využiť materiál, ktorý nevylučuje emisie prachu, ani žiadne prchavé látky. Nezanecháva úlomky a garantuje príjemnú klímu. Navyše dokáže príjemne zatepliť miestnosť a vytvoriť --ako sa ľudovo vraví - dokonalé teplo domova.
Keďže pozostáva z prírodných surovín (vápna, piesku, vody) môžete spojiť príjemné s užitočným a pripomenúť si časy našich babičiek a prababičiek. Čo tak vybudovať komôrku na uskladnenie potravín ako to bolo v minulom storočí bežné. Tzv. bytové jadro v súčasných panelákoch určite neplní účel, aký by malo. No v komôrke postavenej z ľahkých tvárnic sa vám určite nebude v lete topiť masť a v zime zamŕzať zemiaky, ani vráskavieť jabĺčka.
Výhodou pri použití ľahkých tvárnic je aj to, že sa dajú podľa potreby píliť a upravovať, takže bez problémov si postávate dokonale tepelne izolovanú miestnosť priamo v kuchyni. Materiál zabráni prieniku tepla dovnútra a naopak nebudete mať ani tepelné straty zvnútra. Jednoducho, budete mať steny s ideálnymi vlastnosťami.
A domáci majstri môžu tvárnice výhodne využiť napríklad aj na výrobu poličiek, kde je najlepšie použiť 75 mm široké presné tvárnice. Ak plánujete regál obkladať, prispôsobte ho rozmerom obkladačiek. Zvážte si hrúbku škár. Rohová lišta je tiež potrebná. Rozstupy políc v regáloch obmieňajte podľa potreby. Poličky z presných tvárnic možno vhodne doplniť sklenými policami.
Na podlahe najprv naznačte obrys regálov. Tak dostanete polohu zvislých častí, ktoré osadíte podľa kvality podlahy do tenkovrstvovej spojovacej malty alebo vápennocementovej malty. Každú presnú tvárnicu osaďte pomocou gumeného kladivka a vodováhy. Najprv postavte zvislé časti, potom na ne môžete ukladať vodorovné časti. Ak zvolíte poličky z iných materiálov, nezabudnite vytvoriť v tvárniciach dostatočne dimenzované zárezy. V každom druhom riadku ukotvite regál do susediacich stien pomocou plechových uholníčkov s antikoróznou úpravou.
Ak sa rozhodnete postaviť regál až po strop, vynechajte hore 1 -- 2 cm a pripojte ho pomocou montážnej peny. Na záver môžete regál omietnuť, vystierkovať alebo obložiť. Akákoľvek povrchová úprava je možná.
Chcete si postaviť modernú kuchyňu? Princíp je podobný ako pri stenách a regáloch. Veľmi dôležité je zvoliť si správne veľkosti jednotlivých častí. Ako sa hovorí, radšej dvakrát merajte a až potom režte. Dbajte, aby ste neprehliadli niektorý dôležitý detail. Stavbu skriniek je najlepšie začať kompaktným soklom. Položte 10 cm široké presné tvárnice na podlahu alebo vymurujte zodpovedajúce stĺpiky. K nim pripojte deliace bočné steny, ako aj zadnú murovku kuchynskej linky. Súčasne tým zakryjete inštalácie. Požadované dutiny a iné drobné časti vyrežte pílou alebo elektrickou vyrezávačkou. Je to rýchle a jednoduché. Lôžka zásuviek vyhotovíte kombináciou 10 cm a 5 cm širokými priečkami z presných tvárnic.
Pracovnú dosku si môžete urobiť aj z iného materiálu a potom na ňu dať obkladačky, granitové platne, či iný materiál. Môžete aj priamo omietať -- všetky spôsoby povrchovej úpravy sú možné. Pánty dvierok upevníte pomocou príchytiek.
Ak máte predstavu, ako by mal vyzerať kozub, potom už ide všetko veľmi rýchlo. Stačí sa vrátiť k predchádzajúcemu textu. Kozub na záver môžete omietnuť alebo ho dekorovať obkladmi. Vápenné a sadrové tenkovrstvové omietky zvyčajne nepotrebujú osobitnú úpravu povrchu pred omietnutím. Pamätajte, že hoci presné tvárnice ponúkajú dostatočnú odolnosť voči požiaru, nemôžu nahradiť ohňovzdorné šamotové tehly.
Drážky pre elektrickú inštaláciu vyhotovíte drážkovačom. Otvory pre vypínače alebo zásuvky, či rozvodné skrinky vyhotovíte pomocou krabicových vrtákov, prestupy pre vedenia dlhými stenovými vrtákmi. Samozrejme, bez príklepu! Drobné časti môžete pripájať k murivu aj klincami, skrutkami a príchytkami.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 14:22