StoryEditor

Megakauzy stále čakajú na verdikt súdu

Žiadne vytýčené pojednávanie, a teda žiadny rozsudok. Taká je predbežná bilancia vyšetrovania závažných káuz, ktoré mali na seba prevziať Úrad špeciálneho prokurátora a špeciálny súd. Úlohu tohto súdu pritom dočasne prevzali dva senáty Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici, ktorých zaťaženosť sa však zvyšuje.

Podpredsedníčka banskobystrického KS Zdenka Cabanová avizuje - prvé pojednávanie by malo odštartovať až začiatkom budúceho roka. A čo obavy z prieťahov v súdnom konaní? Tie panujú už od začiatku prebratia špeciálnych kompetencií na náš súd, hovorí pre HN predseda KS v Banskej Bystrici Ľudovít Bradáč. Zároveň pripomína - od prijatia obžaloby do začatia súdneho pojednávania sa súd nemusí riadiť žiadnymi lehotami.

Kto bude pojednávať?
Bradáč pripustil, že vyhlásenie prvého pojednávania u nich závisí od vzniku riadneho špeciálneho súdu (ŠS) v Pezinku. Ak by totiž začal fungovať, všetky prípady, pri ktorých banskobystrický súd pojednávanie ešte nestanovil, by automaticky prešli na ŠS. Toho sa však obáva predseda ŠS Igor Králik, ktorý má dnes k dispozícii iba troch ďalších sudcov. Za takéhoto stavu preto odmieta zriadenie súdu v Pezinku. "Počkáme na ďalšie výberové kolo naplánované na január a ak vytvoríme aspoň dva senáty, môže nastúpiť riadny špeciálny súd," vyhlásil pre HN Králik. Termín jeho vzniku však odhaduje až na marec 2005. Do nasledujúceho výberového konania vypísaného na osem sudcovských miest sa pritom prihlásili len šiesti záujemcovia. Takzvané špeciálne senáty KS v Banskej Bystrici sa prioritne zaoberajú vecami v prípravnom konaní, čo je podľa Bardáča ťažko zvládnuteľné. Ďalší "špeciálny" senát by mal na krajskom súde pribudnúť až v budúcom roku.


Do hry vstúpila ANO

Odbremeniť vznikajúci ŠS v Pezinku sa ministerstvo spravodlivosti snažilo novelou zákona o špeciálnom súde. Rozhodovanie v prípravnom konaní by aj po vzniku ŠS zostalo v Banskej Bystrici. Tento zámer zablokoval predseda ANO a minister hospodárstva Pavol Rusko, podľa ktorého by sa veci v prípravnom konaní mali riešiť aj v Bratislave a v Košiciach. Rovnaký názor mal aj generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Hovorca rezortu spravodlivosti Richard Fides zdôraznil, že novelou zákona chceli "preťať miestne a regionálne väzby", čo prítomnosť špeciálneho súdu v každom väčšom slovenskom meste vylučuje. Platí teda pôvodný návrh, keď na novozriadený špeciálny súd v Pezinku prejdú aj veci v prípravnom konaní.

Súčasná bilancia špeciálnych orgánov:
- Špeciálny súd v Banskej Bystrici (dva senáty = šesť sudcov):
780 návrhov v utajenej agende,
138 návrhov na predĺženie väzby alebo prepustenie,
30 prípadov pridelenia obhajcov,
23 prijatých obžalôb, kde obžalovaných je 70 osôb.
- Úrad špeciálnej prokuratúry (sedem prokurátorov):
dosiaľ spolu vybavila 430 vecí

Za neopodstatnené považuje KS v Banskej Bystrici požiadavku jedného senátu Najvyššieho súdu (NS) SR predkladať na odvolacie konanie žurnalizovanú formu spisov (prípadne zaobstarávanie originálov spisov) v prípade senátov s právomocami špeciálneho súdu. V takomto postoji vidí KS v Banskej Bystrici možné ohrozenie alebo znefunkčnenie súdu v špeciálnej agende. Včera to uviedol predseda KS v Banskej Bystrici Ľudovít Bradáč. Podpredsedníčka KS v Banskej Bystrici Zdenka Cabanová uviedla, že napríklad spis v kauze ľahkých minerálnych olejov, kde je stíhaných 81 ľudí, má desaťtisíce strán a na jeho prevoz by bolo treba kamión. Súd ani nemôže spis žurnalizovať, pretože nie je na to technicky pripravený.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 01:23