StoryEditor

Školy a školské zariadenia na samosprávy od 1. júla

26.06.2002, 17:16

BRATISLAVA 26. júna (SITA) - Od 1. júla by mali školy a školské zariadenia zo zákona prejsť zo štátnej správy na samosprávu, čiže na mestá, obce a mestské časti. Oficiálne by mali byť delimitačné protokoly podpísané najneskôr do 31. augusta. Do kompetencie mesta prechádzajú Centrá voľného času (CVČ), tých je v Bratislave päť a súčasne aj Základné umelecké školy (ZUŠ), ktorých je v Bratislave 12. Ako dnes informoval novinárov vedúci oddelenia sociálnych vecí Magistrátu hlavného mesta SR Pavol Baxa, mesto garantuje, že všetky CVČ a ZUŠ sa v septembri otvoria. Problematickou je iba Základná umelecká škola Podjavorinská, ktorá nemá zmluvne doriešené priestory. Cirkevné a súkromné školy pod samosprávy neprechádzajú, budú však dotované cez mesto. Špeciálne školy pod samosprávy neprejdú.
Mestské časti sa stanú zriaďovateľom v plnom rozsahu materských a základných škôl, stredísk služieb v škole a školských jedální pri základných a materských školách. Ide o 78 základných škôl a vyše 120 materských školy. Stredísk služieb v škole je v hlavnom meste päť, každý okres má jedno.
Za jeden z najväčších problémov pri prechode pokladá Baxa nehnuteľný majetok a jeho kompletnú dokumentáciu, ktorá často chýba. Problémom je tiež, že školy nevedia zdokladovať svoje príjmy, keďže nie všetky ich uvádzajú do rozpočtov.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:16