StoryEditor

Politické strany a hnutia obsadzujú kandidátky

Voľby do NR SR sa nezadržateľne blížia a politické subjekty, ktoré sa na nich chcú zúčastniť, musia rozhodnúť, koho zaradia na kandidačnú listinu. V nemalej miere o tom môže rozhodnúť systém, ktorý si strany a hnutia zvolia pre výber a poradie kandidátov.
SDKÚ -- "poloprimárky"
SDKÚ pôvodne rozhodla, že o podobe kandidačnej listiny rozhodnú primárne voľby. Nedávno však Ústredná rada SDKÚ tento úmysel pozmenila s tým, že užšie vedenie strany má právo nominovať 15 kandidátov do čela kandidátky. Prvé miesto patrí volebnému lídrovi, ktorým sa stal predseda strany Mikuláš Dzurinda. Druhé až piate miesto majú "rezervované" najúspešnejší nominanti prezídia SDKÚ. Podľa viacerých informácií medzi kandidátmi nemajú byť niektorí poprední členovia SDKÚ, napr. minister hospodárstva SR Ľubomír Harach a pokladník SDKÚ Gabriel Palacka.
HZDS -- obmena kádrov
Mechanizmus, ktorý rozhodne o kandidátoch za HZDS-ĽS, schválilo vedenie hnutia už 3. februára 2002. Podľa neho má každý okres navrhnúť 4 kandidátov, medzi ktorými má byť 1 žena a 1 mladý človek do 35 rokov. Medzi navrhnutými však nemajú byť súčasní poslanci NR SR, o ktorých sa rozhodne neskôr. Na verejnosť prenikli informácie o výraznej obmene poslaneckého klubu, pretože medzi kandidátmi nemajú byť osoby staršie ako 60 rokov. Znamenalo by to odchod napr. Mariána Augustína Húsku, ale aj Romana Hofbauera a Oľgy Keltošovej. Medzi kandidátov sa má dostať približne 8 až 12 súčasných poslancov. Pozície na popredných miestach kandidátky majú byť ponúknuté známym a populárnym osobnostiam zo šoubiznisu.
Ľavica -- mnohí nevedia ako ani s kým
Prvé miesto na kandidátke SDĽ bude patriť volebnému lídrovi, ktorého schváli nominačný zjazd strany 25. mája, ďalšie miesta obsadia štyria "podlídri" a deviati kandidáti, vybraní za potenciálnych členov parlamentných výborov. Na kandidátke dostanú miesto tiež odborári a predstavitelia sociálne orientovaných mimovládnych organizácií. Miesto na kandidátke SDĽ ponúkla aj zástupcom SDSS. Za volebného lídra tejto strany bol na VIII. zjazde zvolený Jaroslav Volf. SDSS však má možnosť zúčastniť sa na voľbách aj na kandidačnej listine Sociálnodemokratickej alternatívy (SDA); túto ponuku tlmočil na zjazde člen prípravného výboru SDA Peter Weiss. O systéme tvorby kandidátky sa v SOP rozhodne až po skončení rokovaní o spolupráci s inými politickými subjektmi. "Kandidátov budú navrhovať kraje, nebudeme to robiť zhora," naznačil predseda SOP Pavol Hamžík s tým, že predsedníctvo má tiež právo predložiť svoj návrh. Republiková rada SOP je zložená prevažne z predsedov krajov a okresov, práve oni do značnej miery majú ovplyvniť zloženie kandidátky. Podľa Hamžíka je táto otázka momentálne v úzadí. "Momentálne sa sústredíme na rokovania s inými stranami," dodal.
Niektorí už majú jasno
Kresťanskí demokrati na ostatnom zasadnutí republikovej rady schválili tzv. stály zoznam kandidátov pre voľby do NR SR. Zoznam asi 260 mien vznikal zhruba rok a 150 z nich vyberie nominačná rada KDH. Na kandidačnej listine SMK by sa v prvej tridsiatke nemali objaviť mená regionálnych politikov -- teda napr. primátorov, starostov a poslancov miestnych zastupiteľstiev, ale ani zástupcovia prednostov VÚC. Polovicu kandidátov na prvých 30 miestach navrhne predsedníctvo strany. O definitívnom poradí nominantov rozhodne júnová Republiková rada SMK. O spôsobe, akým budú zostavené kandidátne listiny ANO, rozhodne republiková rada tejto strany. Ako uviedol predseda ANO Pavol Rusko, predpokladá, že ju na to splnomocní kongres strany, ktorý sa bude konať 8. júna. Definitívne kandidátne listiny republiková rada predstaví koncom júna. "Budú to však rozhodne lepší poslanci ako sú tí, ktorí sú tam dnes," vyhlásil predseda ANO P. Rusko. Pravá SNS zvolila za svojho volebného lídra predsedu strany Jána Slotu. O konkrétnej podobe kandidačnej listiny rozhodne predvolebný snem, ktorý sa bude konať v júni. Pri tvorbe kandidátky sa bude vychádzať v prvom rade zo štatistiky o sile jednotlivých okresov a krajov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:28