StoryEditor

Prepúšťaniu vo Fiate sa nedá zabrániť

14.10.2002, 00:00

Taliansko sa otriasa v základoch. Správy z posledných dní o automobilke Fiat, ktorá sa v krajine považuje za "rodinné striebro", sú čoraz horšie. Talianski politici, odborári a bankári sa v týchto dňoch intenzívne usilujú spoznať skutočný rozsah krízy. Po tom, čo vedenie spoločnosti oznámilo rozsiahle prepúšťanie, sa automobilka rozhodla požiadať vládu, aby jej priznala status firmy v kríze. V takom prípade by spoločnosť mohla dostať od vlády financie na pomoc prepusteným zamestnancom. Ohlásené prepúšťanie vo Fiate pripraví o prácu viac než 8 000 ľudí, pričom redukcia počtu zamestnancov vo Fiate povedie k prepusteniu ďalších približne 35-tisíc ľudí v dodávateľských spoločnostiach po celej krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.
Polemika okolo predaja automobilky americkej spoločnosti General Motors (GM) medzi pozorovateľmi stále pretrváva, ich pohľad na vec je rôzny. Pred dvoma rokmi došlo k predaju 20-percentného podielu talianskej automobilky americkej spoločnosti GM. K prípadnému predaju slávnej talianskej automobilky sa vyjadril aj člen rodinného klanu zakladateľov spoločnosti Umberta Agnelli, ktorý uviedol, že hoci automobilka bola vždy strategickou súčasťou koncernu Fiat, to ešte neznamená, že to tak musí byť navždy.
Fiat Auto je súčasťou priemyselného koncernu Fiat, ktorý vyrába široký sortiment výrobkov od nákladných vozidiel a prostriedkov hromadnej dopravy až po poľnohospodárske a stavebné stroje a železničné systémy. Súčasne poskytuje aj služby v oblasti poisťovníctva a reklamy. Na tržbách koncernu sa Fiat Auto podieľal približne spolovice.
Niektorí analytici však zastávajú názor, že ak by sa koncern zbavil svojej automobilovej divízie, bol by v súčasnosti ziskový, keďže práve táto divízia ho dostala do červených čísel. Pre pokles dopytu na domácom, ako aj na zahraničných trhoch sa strata Fiat Auto v minulom roku vyšplhala na úroveň 791 mil. eur, na porovnanie - v roku 2000 bola strata automobilky vo výške 578 mil. eur.
V tomto roku automobilová divízia očakáva stratu vo výške okolo dvoch miliárd eur. Už teraz je isté, že spoločnosť nenaplní svoje investičné plány v rámci vývoja nových modelov tak, aby mohla byť v roku 2004 opäť zisková.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 15:39