StoryEditor

Zázrak menom Prodigy

06.08.2004, 00:00

Kto si myslel, že štvrtý album britskej trojčlennej partie, ktorá si hovorí The Prodigy, uzrie svetlo sveta ešte v 20. storočí, sa mýlil. Naťahovanie, napínanie, tlačové správy, zopár singlov ako predkrm -- to len viac a viac stupňovalo napätie nielen u skalných priaznivcov, ale aj u hudobnej kritiky. Čas však plynul a neskutočné sa stalo skutočným až teraz. Sedem rokov od posledného albumu prichádzajú The Prodigy s novým albumom Always Outnumbered, Never Outgunned, ktorý oficiálne vychádza až 14. septembra. Bude to teda trhák alebo prepadák?
Ich nadmieru vydarený debut spred trinástich rokov je plný chytľavých skladieb s breakbeatovou, nádherne polámanou rytmikou, ktorá predbehla svoju dobu. Drsné gitary a drsné sample -- to sú Prodigy s ich druhým albumom z polovice deväťdesiatych rokov. Nemilé prekvapenie pre klubovú časť fanúšikov, ale, naopak, obrovský magnet pre unudených metalových a hardrockových fajnšmekrov. Už v tomto období sa o Prodigy začína hovoriť ako o elektropunkovej formácii. Koniec desaťročia prináša aj tretí a v dvadsiatom storočí posledný radový album. Kontroverzné single už jasne definujú Prodigy ako elektropunkovú kapelu. Koniec koncov aj vyslovene punková skladba na konci albumu naznačuje, že Prodigy už nie sú fixovaní na poli čisto elektronickej hudby. Aj tretí album splnil nepísané pravidlo o tom, že každý z ich produktov je výrazne odlišný od predchádzajúceho.
Napriek pár náznakom v minulosti v roku 2004 už nikto nedúfal, že by sa očakávanie štvrtého albumu premenilo na realitu. Liam už mnohokrát pred vydaním deklaroval, že nový album bude jeho osobnou výpoveďou a spoluprácu ostatných členov kapely vylučoval. Prvý singel, ktorý úspešne obieha aj väčšinu slovenských rádií, je presne v dlhodobom trende Prodigy -- opäť prekvapujúci. Singel Girls je výnimočný svojím retro zvukom a retro rytmikou. Napriek tomuto prekvapeniu je album relatívne jednotvárny, jednotlivé skladby sú si navzájom veľmi podobné.
Na albume sa nachádza dvanásť skladieb a v booklete aj dlhý zoznam umelcov, ktorí s Prodigy spolupracovali (napr. Princess Superstar, Juliette Lewis, Shahin Badar, Kool Keith, Liam Gallagher a pod.). Všetky skladby majú už na prvé počutie charakteristickú, avšak veľmi podobnú rytmiku, zvuk a skreslenie na vokáloch. Liam svoj projekt Prodigy posunul opäť niekam ďalej. Čo to však znamená? Je to jednoduchosť či podobnosť skladieb, alebo je to retro zvuk či niečo iné? Drsný zvuk, typické bicie -- no napriek tomu znovu odlišnosť od predchádzajúcich albumov najmä v relatívnej jednoduchosti skladieb -- to je zrejme svojská forma Liamovho ponímania slovíčka "progress". Album neprináša nič výrazne zvukovo inovatívne, napriek tomu dokáže osloviť práve spomínanou jednoduchosťou a súčasne typickým "prodigy zvukom". Po druhom vypočutí však môžete prísť na chuť aj na prvý pohľad nevýrazným skladbám.
Zrejme nebolo cieľom urobiť niečo prevratné -- to sa vlastne v prípade Prodigy už niekoľkokrát udialo, ale skôr išlo o to urobiť dobrý, jednoduchý a viac na elektronike postavený album. Ak k tomu pripočítame osobnosti, ktoré na albume spolupracovali, výsledkom je album, ktorý určite ocenia aspoň skalní fanúšikovia Prodigy. Okrem singlovej novinky Girls je ťažké predpokladať, ktorá skladba bude ďalším hitom, pretože album znie naozaj dosť jednofarebne. Možno to bude úvodná skladba z albumu -- Spitfire, možno Hotride so zaujímavým vokálom Juliette Lewis alebo Liamova obľúbená atmosférická Medusas Path. A možno vás chytí za uši jedenásta skladba -- The Way It Is, kde je zaujímavo recyklovaný Jascksonov slávny Thriller, alebo posledná skladba Shoot Down, na ktorej Liam spolupracoval so svojím menovcom Liamom Gallagherom. Hľadať však ďalšie výrazné hity je naozaj na niekoľko vypočutí za sebou. Album je rozhodne iný ako predchádzajúce a mnoho ľudí si ho určite kúpi ako ďalší radový album, pretože je naozaj iný.
Prodigy týmto počinom zrejme neurobia dieru do sveta a rozhodne ním nezískajú nových priaznivcov, ale nedá sa vylúčiť, že pre skalných je tento album opäť jedinečný a celkom určite sa stane súčasťou ich zbierky. Ak si ho už predtým nestiahli z internetu, pretože jeho kópia sa nebezpečne šíri rýchlosťou blesku.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:53